Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Tome Antičić: Kako novi državni tajnik namjerava spasiti znanost i Hrvatsku

naslovnica
03.08.2017.
u 00:01

Tome Antičić fizičar je s impresivnim životopisom, a u uspjehe mu valja svakako ubrojiti i transformaciju IRB-a.

Dr. sc. Tomi Antičiću ostalo je još tri godine do isteka drugog mandata na poziciji ravnatelja Instituta Ruđer Bošković (IRB). Ipak, odlučio je napustiti IRB i prihvatiti novu ulogu. Postao je državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Kako ističe, nakon godina upućivanja na propuste i dramatičnu situaciju u znanosti bilo je vrijeme da prijeđe na drugu stranu i pokuša pridonijeti poboljšanju i promjenama, za koje tvrdi, moraju biti radikalne i sustavne.

Tome Antičić fizičar je s impresivnim životopisom, a u uspjehe mu valja svakako ubrojiti i transformaciju IRB-a. Razgovarali smo s njime službeno njegova prvog radnog dana. Naime, jučer se potpuno preselio u Ministarstvo i “oprostio” od IRB-a te ga prepustio, za sada, v.d ravnatelju.

Prihvatili ste mjesto državnog tajnika pri Ministarstvu, kako su vas nagovorili?.

Jako teško. Napuštam fantastičnu poziciju, s fantastičnim suradnicima. Kao ravnatelj IRB-a, upravljao sam izvrsnom i stabilnom znanstvenom institucijom, gdje je dubinsko restrukturiranje uspješno obavljeno, i gdje se stvorilo iznimno kompetitvno međunarodno okruženje. Međutim, za puno veći iskorak nužno je mijenjati naš sustav.     

>>Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od četvrtka ili u našem e-izdanju

U današnjem broju donosimo i sljedeće teme:

>>Opasni slijed vrućih dana

>>Pavo Barišić: Ispriku ne očekuje, ali tražit ću pravdu

>>Dejan Nemčić: Profesor koji praznike provodi učeći afričku djecu i gradeći školu

>>Ana Bavrka: Kad me pitaju čime se bavim, ne znam odakle početi: Fitness, modeling, piste

Komentara 4

BU
Budak
22:51 02.08.2017.

Tome Anticic je vrhunski znanstvenik i covjek. Sve najbolje njemu na novom poslu a drzavi ,nadam se, koristi!

ST
stefj
07:07 03.08.2017.

Da je manje uhljeba i birokracije bilo bi više novaca za znanost. To je oduvijek tako. Uvijek su u javnim strukturama dobivali prednost podobni, a ne stručni... Ako Antičić stvarno želi nešto napraviti čeka ga teška borba s birokracijom i nesposobnima, borba s vjetrenjačama.

DU
Deleted user
08:31 03.08.2017.

dokle god u hrvatskoj drzavi vise vrijede saborski zastupnici drzavni tajnici glavni tajnici pomocnici ministara zaposlenici preko 60 agencija od sveucilisnih profesora kirurga lijecnika profesora u srednjim skolama ucitelja medicinskog osoblja nema tu srece npr.vise se pise o politickoj estradiadi koji u biti ne radi nista o severini koja je unovcila svoje atribute nego o necem korisnom ili bespomocnim ljudima bolesnicima i tako gospdin novi drzavni tajnik nece moci i ako zeli uciniti ama bas nista broj drzavnih tajnika je kao broj partijskih sekretara u kini itf

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije