Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
znanstveni oskar

Tim Jasenke Gudelj upisao se u sam vrh svjetske znanosti

Jasenke Gudelj
11.12.2019.
u 22:20

Gudelj je tako prva hrvatska znanstvenica iz područja društvenih i humanističkih znanosti čiji je prijedlog istraživanja Europsko znanstveno vijeće (ERC) odabralo za financiranje

Prvi “znanstveni Oskar” za društvene i humanističke znanosti dodijeljen je Filozofskom fakultetu u Zagrebu i timu na čijem je čelu Jasenka Gudelj, izvanredna profesorica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Gudelj je tako prva hrvatska znanstvenica iz područja društvenih i humanističkih znanosti čiji je prijedlog istraživanja Europsko znanstveno vijeće (ERC) odabralo za financiranje. Projekti ERC-a, naime, smatraju se najznačajnijim znanstvenim projektima koji se dodjeljuju znanstvenicama i znanstvenicima koji se ističu izvrsnošću u svojem području istraživanja. Pri pripremi projektnog prijedloga Gudelj je koristila potpore Hrvatske zaklade za znanost i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

U idućih će pet godina trajanja projekta Gudelj s timom koji čine dr. sc. Ana Marinković i dr. sc. Neven Jovanović s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, dr. sc. Laris Borić sa Sveučilišta u Zadru te još pet mladih znanstvenika koji će se zaposliti upravo na projektu, istražiti arhitektonsku kulturu na istočnom dijelu Jadrana od 15. do 18. stoljeća koristeći nove metodološke postupke i digitalne alate.

– Moj tim i ja smatramo da će rezultati petogodišnjeg rada pomoći u zaštiti i vrednovanju ranonovovjekovne arhitektonske baštine Jadrana. Uzbuđeni smo zbog ovog uspjeha i mogućnosti koje su nam sada otvorene – poručila je Gudelj.

Projekt našeg tima odabran je, naime, u elitno društvo od 78 projekata od ukupno 674 prijavljena u području društvenih i humanističkih znanosti koje kroz program Obzor 2020. (Horizon 2020) financira ERC iz fonda vrijednog 600 milijuna eura. Dodatnu vrijednost projekta donose sredstva za radna mjesta za mlade istraživače, ali i za međunarodnu diseminaciju rezultata. Ovim priznanjem hrvatski znanstvenici iz područja društvenih i humanističkih znanosti uvrstili su se u sam vrh svjetske znanosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije