Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kineski smartphone

Testirali smo Xiaomi Mi 10T Pro: Dobar omjer cijene i kvalitete

Xiaomi Mi 10T Pro
Foto: Danijel Lijović
1/19
15.01.2021.
u 17:21

Ovo je snažan mobitel, solidnih kamera i jake baterije. Zbog mase i veličine malo je nezgrapan za dulje korištenje

U završnom dijelu prošle godine stigao nam je još jedan kineski izazivač koji se nada oteti dio tržišta mobitela. Xiaomi je poznat po tome da nastoji izbaciti modele s čim boljim značajkama koji cijenom konkuriraju skupim top Android modelima. To je misija i ovog Xiaomi Mi 10T Pro pametnog telefona koji se može nabaviti i u Hrvatskoj (po cijeni od 4249 kn, odnosno po 4799 za model s 256 GB podatkovnog prostora).

Foto: Danijel Lijović

Mi 10T Pro zaslužuje razmatranje kupaca koji traže alternativu i nudi jako dobar omjer cijene i kvalitete. Xiaomi je dosta toga ovdje sklepao ne bi li bombastičnim dijelovima zaintrigirao potencijalne kupce. U nekim dijelovima su uspjeli, u nekima i nisu.

U lijepom kućištu nalazi se flagship čipset Snapdragon 865 koji je pogonio i većinu top Android modela u prošloj godini, a Xiaomi nije škrtario ni na radnoj memoriji (8 GB).

Foto: Danijel Lijović

Kamere su solidne, iako bi se moglo na prvi pogled očekivati i više s obzirom na zvučno najavljivanu glavnu kameru od 108 megapiksela. No znamo da nabrijane brojke na Androidima često ne moraju značiti i ekstra kvalitetu.

Tu je i velika baterija kapaciteta 5000 mAh te veliki ekran od 6,67 inča. Zaslon također dolazi s velikim obećanjem zbog brzine osvježavanja od 144 Hz, što je više nego što nude top modeli, ali ovdje se ne nalazi neki blještavi Samsungov AMOLED zaslon, nego LCD pa je efekt ipak manji.

OK, vratimo se na kamere. Stražnja trostruka kamera smještena je u veliku izbočinu kakvu smo sad već navikli vidjeti i na top modelima (iako ova baš strši). Mi 10T Pro snima sasvim dobre fotografije u većini situacija, pogotovo ako snimate po danjem svjetlu.

Foto: Danijel Lijović

Dobar je i za panoramske kadrove, a nešto manje je koristan zum jer ovdje nema telefoto objektiva pa je 30x uvećanje samo digitalno. Nakon 5x uvećanja imat ćete sve više mutnijih detalja.

Foto: Danijel Lijović

Kvaliteta fotki nešto opadne u uvjetima slabijeg osvjetljenja, ali nije tako strašno pa možete iskoristiti ovaj mobitel i za solidne noćne fotke. Selfie kamera od 20 megapiksela isto je pristojna. Dakle, kamere su OK, ali nemojte očekivati da su baš razina najboljih mobitela.

Foto: Danijel Lijović

U svakodnevnom korištenju nisam zapravo imao puno zamjerki osim jedne zbog koje sam morao paziti da ne koristim puno mobitel u ležećem položaju. Naime, Mi 10T Pro ide na stranu onih mobitela koji su malo veći i teži pa nisu ugodni za dulje držanje u zraku.

Paralelno sam koristio i Samsung S20+ koji je 40-ak grama lakši, što ne zvuči puno, ali može značiti razliku ako satima surfate pa sam često i nesvjesno posezao za lakšim mobitelom. Stavio sam oba mobitela i na vagu, Mi 10T Pro mi je pokazao 239 grama (nominalno ima 218 grama, ali koristio sam i silikonsku maskicu), a Samsung 198 grama.

No zato se ovaj Xiaomi može pohvaliti dosta jakom baterijom koja će vas bez problema uvesti i u drugi dan korištenja. Brzina punjenja isto je sasvim dobra – za pola sata napuni se do 57 posto, za 45 minuta 88 posto, a za 65 minuta 100 posto.

Eh, i ako dolazite s drugih Androida, možda će vam trebalo malo navikavanja na Xiaomijeve softverske kratice. Recimo, povlačenje notifikacija s vrha ekrana ide iz gornjeg lijevog ugla, a ne iz sredine koja je ovdje rezervirana za kraći put do palete servisa.

Komentara 2

ZN
znam
17:32 22.01.2021.

Zračenje mobitela povezano s muškom neplodnošću: Brojke su alarmantne, baš poput smrtonosnog otkrića u distopijskoj znanstvenoj fantastici. Svaki sedmi par u SAD-u je neplodan. Uz to, prema istraživanju muške neplodnosti iz 2017. godine na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu, broj spermija kod muškaraca na zapadu više se nego prepolovio u posljednjih 40 godina i trenutno pada u prosjeku za 1,4% godišnje.

BA
Barun
21:21 15.01.2021.

Zna li autor članka koliko ljudi ima plaću kao što je cijena tog mobitela, ili misli da imaju plaće dvadesetak tisuća kuna, pa šta je to kupit jedan takav mob 😁😁😁😁😁

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije