Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVRATAK NOTE-a

Favorit za najbolji mobitel godine: Testirali smo Samsung Galaxy Note 8

Note 8
Foto: Danijel Lijović
1/18
15.10.2017.
u 12:28

Dobili smo proizvod izvanredne kvalitete kristalno glatkog i zadivljujućeg Super AMOLED ekrana velike dijagonale od 6,3 inča u trendovskom 'beskrajnom' ekranu koji zauzima čak 83 posto površine prednje strane mobitela.

Dugo se činilo da nema šanse da će Samsung uspjeti spasiti svoju seriju Galaxy Note nakon katastrofalnog gafa s eksplodirajućom Note 7-icom. No, srećom, korejski div nije odustao od najslavnije serije Android mobitela i isporučio nam je – Note 8.

Dobili smo proizvod izvanredne kvalitete i vjerojatno najbolji mobitel ove godine. Već je i Samsungov Galaxy S8 djelovalo moćno i prekrasno, a sada je u većoj dimenziji Note 8 zasjao u još boljem svjetlu. Odlikuje ga kristalno glatko i zadivljujuće Super AMOLED ekran velike dijagonale od 6,3 inča u trendovskom 'beskrajnom' ekranu koji zauzima čak 83 posto površine prednje strane mobitela. 

Nije ni čudno da Apple za svoj iPhone naručuje Samsungove ekrane. Note 8 djeluje kao veći brat Samsungove S8 i S8+ serije, uz malo veću dimenziju, tu je i Noteov potpis - Pen olovka, te dvostruka kamera koju je sada Samsung u Noteu 8 prvi put uveo i u svoj flagship, a što je očigledno sve više trend u najjačim modelima i drugih proizvođača.

Noćni video snimljen sa Galaxy Note 8:

U odnosu na manje Galaxy modele Note 8 može se pohvaliti i memorijom kapaciteta 6 GB memorije – a kako bi zadovoljio jake performanse i iskorištavanje sve sile tehnologije kojima je ovaj model nakrcan.

Sve to utjecalo je i visoku cijenu ovog smartphonea, što mu je i jedna od rijetkih mana – preporučena maloprodajna cijena u Hrvatskoj je 7699 kuna (iPhone 8 Plus u Hrvatskoj stoji 7589 za model sa 64 GB, te 9000 kn za model od 256 GB).

Note 8 nema problema s brzinom performansi. Otvara aplikacije i stranice onako brzo kako biste to željeli da čini i vaše računalo. Nijednom u dva tjedna korištenja mobitel mi nije blokirao ili pokazivao nakove zamora.

No, iako ovaj model ima i snažnu bateriju (3300 mAh što je ipak nešto manji kapacitet nego što je imao Note 7), nisam posve zadovoljan duljinom trajanja pune baterije. Već nakon nekoliko sati prvotnog korištenja baterija je brzo počela “curiti”. Tek kada sam prebacio mobitel u srednji model štednje (smanji se osvjetljenje za 10 posto i brzina procesorne snage), došao sam do faze da baterija može izdržati dan bez punjenja. Dakako, uz jako korištenje chat aplikacija, surfanja, fotkanja, notifikacija... ali za to nam danas i služe mobiteli.

Foto: Danijel Lijović
Split screen ili paralelno korištenje dvije aplikacije radi odlično, a mobitel pamti uparene aplikacije

Baterija bi trebala biti jača

Upravljanjem resursa baterije možete si puno pomoći, ali za ovako visoku cijenu očekujete i najmoćniju bateriju na tržištu. Srećom, punjenje ide brzo. Od potpuno ispražnjene baterije do 50 posto Note 8 je stigao u 41 minutu, a do 100 posto za ukupno 100 minuta. Uz napomenu da je to bilo uz ugašeni uređaj.

Veličina i bistrina ekrana vrlo je pogodna za uživanje u videosadržaju. Dobra vijest je da se mobitel nije zagrijao ni nakon četiri uzastopne epizode TV serije s Netflixa u ukupnom trajanju od oko 100 minuta. A pritom je potrošeno prihvatljivih 13 posto baterije. Jedini primjer kada sam se susreo sa zagrijavanjem je nakon uzastopnog fotografiranja i snimanja videa.

Ne klizi iz ruke

Iako je uređaj velik, dobro leži i u jednoj ruci. Unatoč glatkoj površini Samsung je uspio izvesti da ovaj mobitel ne klizi iz ruke, što uvelike smanjuje mogućnosti da će vam olako ispasti iz ruke. Dodatno Note 8 zaštićen je kućištem kategorije Corning Gorilla Glass 5 što je ove godine i standard za najbolju zaštitu od udaraca i ispadanja. Dakako, to ne znači da vam ne preporučujem zaštitni okvir. Ovo je prelijep i preskup uređaj da biste ga oštetili tek što ste ga kupili...

Držeći Note 8 u jednoj ruci možete obaviti većinu funkcija. No, dok pritom možete lako skrolati po fejsu, ipak je problem dosegnuti rubove i kretati se kroz neke aplikacije poput Messengera.

Brzo otključavanje skeniranjem lica

Otključavanje mobitela skeniranjem lica radilo mi je bez problema i bez namještanja poze. Mobitel će vas prepoznati prije nego ste i svjesni da otključavate svojim licem. Jednostavno se podesi početnim skeniranjem lica i dodatnim izabiranjem još jednog zaključavanja kao pomoćnog rješenja (PIN, uzorak potezanja po ekranu). Otključavanjem skeniranja lica jedino neće raditi u uvjetima slabije osjetljivosti. Pa ćete u tom trenutku trebati ukucati PIN ili se pomaknuti prema boljoj svjetlosti. 

Odlična dvostruka kamera i zabavni filteri

Foto: Danijel Lijović
Katedrala snimljena po danu (15 sati), predvečer (18.50) i navečer (21.00)

Dvostruka 12 MP stražnja kamera zaslužuje visoke ocjene, iako sam očekivao i još više od Samsunga koji se uvijek dičio vrlo kvalitetnim kamerama. Sada je dodana i opcija bluranja pozadine (Live Focus), kao i kvalitetnije zumiranje (2x optički zum) koje je uvijek upitno na mobitelima zbog fizičkih ograničenja veličine leća. Iako je zum stvarno manje zrnat i dalje bih preporučio da se približite kod snimanja portret fotografija jer bolje pomoći na mobitelima jednostavno nema.

Tu je i proširena paleta filtera po uzoru na Snapchat pa možete biti još kreativniji sa selfiejima.

Igrajte se olovkom Pen

U kreativno stvaranje zabavnih poruka i dijeljenje takvih materijala po društvenim mrežama odlično se uklapa i Pen olovka, posebnost Notea, koji je jedan od rijetkih jakih smartphonea koji i dalje ima olovku. Inače nisam veliki pobornik olovke na mobitelima (možda i zato što loše crtam), ali ovoga puta dobro sam se zabavio.

Preporučujem čak  igranje Pictionaryja uz pomoć Noteove olovke. Najefektnije je, pak, stvarati instant GIF-ove u opciji Live Message, koju brzo možete podijeliti s prijateljima. 

Korisnici će svakako primjetiti i visoku cijenu Notea 8, no ako tražite vrhunski mobitel nećete pogriješiti ako se odlučite za ovaj moćni uređaj.

>>VIDEO: 5 najboljih mobitela 2017. godine

Komentara 7

DO
dopizdilomi
13:29 15.10.2017.

Ja sam testirao kolegicu na poslu koja ima 22 godine. Bolja je od nota definitivno a smeće ajfona neću ni spominjati.

IL
ilijan
15:17 15.10.2017.

Sony je naj bolji mobitel, naj kvalitetnija izrada, naj bolja kamera. A sve drugo svi imaju isto.

PI
Pikacu
13:47 15.10.2017.

Super je mobitel...ali ništa novo ni jedna firma na svijetu nije izbacila

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije