Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez provjere cjenika

Telekomi od sutra moraju navesti sve fiksne mjesečne troškove

mobitel
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
03.09.2015.
u 10:57

Ova mjera donesena je temeljem prigovora korisnika koji su smatrali da im cijena i uvjeti korištenja usluga nisu na jasan i transparentan način pojašnjeni prilikom sklapanja ugovora, odnosno da nisu dobili sve potrebne informacije

Sutra stupa na snagu odredba HAKOM-ova Pravilnika o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga o obvezi navođenja osnovnih cijena i svih pripadajućih naknada na samom Zahtjevu za zasnivanje pretplatničkog odnosa za uslugu i tarifu koju je korisnik odabrao, prema važećem cjeniku operatora s kojim korisnik želi zasnovati pretplatnički odnos.

 – Na ovaj način će svi korisnici, bez provjere cjenika, na samom Zahtjevu biti upućeni u sve fiksne mjesečne troškove usluge i tarifnog modela koje će plaćati na mjesečnom računu, prije stavljanja svojeg potpisa kojim potvrđuju da su upoznati s općim uvjetima poslovanja, uvjetima korištenja izabranog tarifnog modela ili paketa te cijenom, navodi se u priopćenju HAKOM-a.

Iz HAKOM-a poručuju kako je "ova mjera donesena  temeljem prigovora korisnika koji su smatrali da im cijena i uvjeti korištenja usluga nisu na jasan i transparentan način pojašnjeni prilikom sklapanja ugovora, odnosno da nisu dobili sve potrebne informacije". HAKOM se nada izbjeći situacije u kojima su korisnici bili iznenađeni ukupnim troškom na mjesečnom računu. Upozoravaju kako se ova mjera ne bi trebala shvatiti "na način da više nije potrebno podrobno proučiti što korisnik potpisuje".

 – Najveći učinak ove mjere očekuje se pri prodaji elektroničkih komunikacijskih usluga izvan poslovnih prostora operatora ili takozvanoj prodaji „od vrata do vrata“, gdje su i uočeni najveći problemi u jasnom i nedvosmislenom predočavanju troška usluge za korisnike. Korisnici se pozivaju da na samom zahtjevu, prije potpisa, provjere piše li doista ista cijena koja im je i usmeno predstavljena, a sve moguće nepravilnosti u primjeni odredbe od operatora ili njihovih prodajnih predstavnika da prijave HAKOM-u – navodi se u priopćenju.

>> HT i Vipnet uz svoje brendove vladaju tržištem

Ključne riječi

Komentara 1

SA
samoborka
21:19 03.09.2015.

Bravo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije