Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA 30 MILIJUNA USD

Tehnološka utrka stoljeća - spuštanje letjelice na Mjesec

MAK, svemir (1)
VL
05.10.2010.
u 19:14

Google će isplatiti 30 milijuna dolara onom timu koji do kraja 2012. godine spusti letjelicu na Mjesec, a robot na njegovoj površini prevali barem 500 metara i o tome pošalje živu televizijsku sliku.

Ovo je najbogatija i najizazovnija tehnološka utrka u povijesti koja zavređuje pozornost ravnu onoj kojom se prije 40 godina pratilo spuštanje prvih ljudi na Mjesec – rekao je Tim Craine, doministar za svemirske poslove u ministarstvu gospodarskog razvoja otoka Mana, otvarajući dvodnevni summit vođa timova koji se natječu za 30 milijuna dolara nagrade koju će Google isplatiti onome od 22 privatna tima koji do kraja 2012. godine spusti letjelicu na Mjesec, a robot na njegovoj površini prevali barem 500 metara i o tome pošalje živu televizijsku sliku.

Skup je počeo u ponedjeljak, a završio danas u Douglasu, glavnom gradu toga autonomnog britanskog otočnog dominiona u Irskom moru, koji se prije samo desetak godina odlučio, uz bankarstvo i neoporezovano probrano poduzetništvo, pogodnosti pružiti svemirskoj industriji.

Zaklada X Prize zato skup timova nije nimalo slučajno organizirala na Manu, a nije slučajan ni datum održavanja. U ponedjeljak je počeo i Međunarodni svemirski tjedan, koji je UN proglasio 1999. u spomen na lansiranje prvoga Sputnjika. Prekjučer se također navršilo šest godina kako je tvrtka Scaled Composites prvim privatnim podorbitalnim svemirskim letom osvojila Ansari X Prize. Ta je konstrukcija temelj milijardu eura vrijedne tvrtke Virgin Galactic koja će od sljedeće godine turiste voziti na dvosatne izlete u kojima će moći doživjeti desetak minuta u mikrogravitaciji.

S ovom godinom istječe rok za prijavljivanje timova koji se žele utrkivati u utrci na Mjesec, pa će današnje 23 registrirane ekipe dobiti još nekoliko konkurentskih od pet čije se prijave razmatraju. Organizator tvrdi da su, kada su 2007. natjecanje objavili, očekivali tek desetak ekipa, a sada tvrde da je prikazana inovativnost i tehnološka razina iznad svih očekivanja.

Skup je, zapravo, poslovni. Jedan od najvažnijih poslova je da se dopunski izbruse pravila. Onda djeluju jednostavno, ali finese su u pojedinostima. Na primjer, kako točno izmjeriti koliko je 500 metara. Mora li robot voziti ravno da se to izmjeri, hoće li se priznati 490 metara ako se naprava nepovratno zaustavi? Važi li ako robot prevali 500 i više metara vozeći u krug oko letjelice kojom je spušten?

Nije jednostavno urediti pravila i zbog iznimno različitih pravnih sustava zemalja iz kojih natjecatelji dolaze, jer se već drastično razlikuju pravne norme Europe i Amerike, na što je dovoljno dodati još samo Rusiju i Kinu da se stekne dojam o šarenilu shvaćanja igre u kojoj je nagrada ipak – novac.

Ekipe su izložile dokle su sve došle u pripremama svog pothvata, a o osiguranju, kreditima i poslovanju u svemirskoj industriji ekipe su savjetovali domaći financijski stručnjaci najvećih svjetskih financijskih institucija s predstavništvima na otoku. Održan je i seminar o tome kako postupati u marketingu svemirske industrije, a predstavnici timova susreli su se s učenicima najveće otočke osnovne škole te posjetili proizvodne pogone nekoliko tehnoloških tvrtki koje proizvode isključivo za svemirsku industriju.

Komentara 15

DH
dalibor.hren
19:02 06.10.2010.

Hebeš Mjesec. Naši političari su pali s Marsa.

RO
RollingStones
19:59 06.10.2010.

Google bi mogao platiti one koji se spuste na mjesec i fotografiraju americke ostatke na mjesecu. To bi bilo interesantno i odgovorilo na puno pitanja.

EU
EUfan
22:36 05.10.2010.

Ameri su bili na Mjesecu malo morgen. Najveća prevara 20. stoljeća. Prića za malji deca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije