Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVEMIRSKO SMEĆE

Svemirska karta prikazuje više od 14.000 satelita oko Zemlje

karta
Foto: Screenshot
25.08.2015.
u 15:52

Čak 76 posto satelita više ne radi te predstavljaju svemirsko smeće

Richie Carmichael, dizajner softvera iz Kalifornije, napravio je svemirsku kartu koja prikazuje satelite koji orbitiraju oko Zemlje. Na interaktivnoj karti prikazano je više od 14.000 satelita, a čak 76 posto njih više ne radi te predstavljaju svemirsko smeće.

Satelite možete filtrirati po vremenu lansiranja, veličini, zemlji i drugim odrednicama, a pritiskom na određeni satelit možete vidjeti njegovu putanju tijekom proteklog sata, dana ili tjedna.

Prvi Zemljin umjetni satelit, Sputnjik 1, lansirao je tadašnji Sovjetski Savez 4. listopada 1957. godine. Sputnjik 1 izgorio je 4. siječnja 1958. godine prilikom povratka u atmosferu, a dotad je prešao 70 milijuna kilometara.

>> Izradili mrežu: Japanci kreću u 'pecanje' svemirskog smeća

>> Ovo nisu prekrasna nebeska tijela, nego svo svemirsko smeće koje kruži oko Zemlje!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije