Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI POSAO U HRVATSKOM IT-U

Nanobit su osnovali s dva računala, a sada je prodan za gotovo milijardu kuna

17.09.2020.
u 22:19

Nanobit su prije 12 godina u Zagrebu osnovali Alan Sumina i Zoran Vučinić bez kapitala, bez ureda i samo s dva računala

Nanobit je postao dio švedskog Stillfronta u poslu vrijednom milijardu kuna! Najprije će vodeća svjetska gaming kompanija kupiti 78 posto udjela u Nanobitu za sto milijuna dolara da bi onda nakon dvije godine preuzeli i ostatak kompanije.

Kako stoji na njihovim internetskim stranicama, Stillfront je vodeća kompanija koja se bavi free-to-play igrama, a s prioritetima koji su vjerni korisnici te dug životni vijek igara koje rade. Organski rast, i što je u ovom kontekstu posebno bitno, pažljivo odabrane akvizicije osnova su njihova rasta. U Stillfrontu radi oko 800 djelatnika a izlistana je na Nasdaq First North Premier Growth Market.

Pogotovo je zanimljiva informacija s kraja lipnja prema kojoj je izdavanjem 1.558,441 novih dionica Stillfront uspio namaknuti 114 milijuna eura a upravo se radi o novcu koji će biti korišten za širenje akvizicijama novih kompanija za izradu igra.

Kompanija koja je osnovana 2010. godine imala je do sada 14 studija za igre u Njemačkoj, Malti, Irskoj, Švedskoj, Rumunjskoj, Kanadi, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bugarskoj, Sjedinjenim Državama, Austriji, Vijetnamu a sada i u Hrvatskoj. Njihov aktivni portfelj obuhvaća 40 igara ponajviše iz tri područja, strategija, simulacija i akcijskog role playja.

Dakle, nakon dvije godine, Stillfront će kupiti ostatak udjela u Nanobitu po cijeni koja će ovisiti o kretanju dobiti prije kamata, poreza i amortizacije Nanobita u financijskim godinama 2021. i 2022. Ukupan iznos koji će Stillfront platiti na kraju transakcije bit će do 148 milijuna dolara, prilagođeno za stanje gotovine.

Sama priča o Nanobitu već je poznata. Osnovali su ga prije 12 godina u Zagrebu Alan Sumina i Zoran Vučinić bez kapitala, bez ureda i samo s dva računala. Danas je Nanobit sa svojim igrama prisutan u više od 150 zemalja svijeta, zapošljava 125 visokoobrazovanih zaposlenika te je jedan od najpoželjnijih hrvatskih poslodavaca. Nanobitove igre ukupno su preuzete više od 145 milijuna puta, a na mjesečnoj razini ih igra preko 10 milijuna aktivnih igrača sa svih kontinenata svijeta.

Najpopularnije igre su My Story, Hollywood Story i Tabou Stories. Samo u ovoj godini, Nanobit je lokalizirao svoje igre na čak šest novih jezika, njemački, francuski, španjolski, talijanski, ruski i japanski, uz standardni engleski jezik, čime su se probili na više od 15 novih tržišta.

– Zagreb je danas globalno središte jedne od najbrže rastućih industrija na svijetu. Industrija mobilnih igara brzo raste i sve se više globalizira, a ako želimo ostati broj 1, moramo ići naprijed. Pridruživanjem Stillfront grupi Nanobit dobiva dodatni zamah koji će nam omogućiti nastavak rasta, razvoj novih ambicioznih planova i projekata. Sasvim je prirodno, s obzirom da smo u poziciji da možemo birati strateškog partnera, da odaberemo onog koji se uklapa u našu kulturu i dugoročnu viziju. Sve one kvalitete koje njegujemo interno – poduzetnički duh, samostalnost i inovativnost - vidjeli smo upravo u vodstvu Stillfront grupe. Veselimo se suradnji s ostalim uspješnim studijima u sastavu Stillfronta, što će dodatno ubrzati razvoj i Nanobita i Stillfront grupe, a naši zaposlenici će imati priliku surađivati s najboljima iz svijeta – izjavili su Alan Sumina i Zoran Vučinić.

Nanobit će nastaviti poslovati kao i do sada, ali u vlasništvu Stillfront grupe. Sjedište ostaje u Zagrebu, a kompanija će i u budućnosti nastaviti ostvarivati ambiciozne razvojne planove.

Ključne riječi

Komentara 27

Avatar Drol
Drol
18:33 17.09.2020.

Rimac kupuje Bugatti, Stillfront uplaćuje 100 milijuna dolara za IT firmu iz HR. Samo budala može dalje pričati o ulaganjima u Uljanik i trpanje love u šuplje vreće. Mislim da bi trebalo postati jasno kamo usmjeravati zemlju. Čestitka dečkima.

FA
faxfax
18:46 17.09.2020.

Kapa do poda.. Daj bože više ovakvih kreativca, pa da jednom preuzmu sabor i nešto naprave.... Da nas i švedjanima prodaju bilo bi bolje od ovog sad.... Mir ljudima u srcima...

DU
Deleted user
20:07 17.09.2020.

Takve vijesti treba prezentirati u medijima, bravo dečki, netko iz medija neka se pozabavi i sa uspjehom Plave tvornice iz Osijeka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije