Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Manje ženki

U SAD-u je sve više muških kornjača, a evo i zbog čega

kornjača
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
05.05.2018.
u 11:07

Skupina znanstvenika otkrila je kako je hlađenje poljoprivrednih zemljišta kombinirano s kemijskim učincima onečišćenja živom utjecalo na demografiju kornjača

Poljoprivredna praksa i onečišćenje okoliša živom u SAD-u uzrokuje da se sve više izleže muških kornjača.

Razmnožavanje kornjača, naime, određeno je uvjetima u kojima se njihova jajašca razvijaju, poput temperature.

Dok je globalno zatopljenje dovelo do sve više ženskih morskih kornjača u Tihom oceanu, okolišni čimbenici u Virginiji imaju suprotan učinak te se u SAD-u rađa više mužjaka od ženki, piše Independent.

Skupina znanstvenika otkrila je kako je hlađenje poljoprivrednih zemljišta kombinirano s kemijskim učincima onečišćenja živom utjecalo na demografiju kornjača.

– Naše je istraživanje pokazalo kako rutinski postupci čovjeka mogu neočekivano ostaviti trag na divljem svijetu – rekao je profesor William Hopkins koji je nadgledao istraživanje.

– Otkrili smo snažne promjene u spolnim odnosima uzrokovane interakcijom dvije najčešće globalne promjene na planeti, onečišćenjem i poljoprivrednom proizvodnjom – dodao je.

Naime, u hladnijim gnijezdima kornjača više je mužijaka.

– Naši rezultati pokazuju da su kornjače zamijenile svoja prirodna staništa za gniježđenje s poljoprivrednim staništima, a to ima nepoželjne posljedice za njihov reproduktivni uspjeh – zaključuje prof. Hopkins.

Komentara 1

Avatar 123456
123456
13:22 05.05.2018.

Pa kad su IK počeli primjenjivati i na kornjače. Ne znam samo kaj bum ja s doručkom kad IK počnu gurati i u kokošinjce, a sigurno budu! Mi se vidi kak kokot još uvijek nemre snesti jajce. Možda ga može anemični dezerter svojom demagogijom prisiliti na taj čin! Jako sam zabrinut!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije