Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
96 9°C

U svakom dijelu svijeta listajte Večernji list uz e-novine!

Pretplatite se
  • bubacro:

    uveli su oib i tstali .rebali su sve povezati preko njega od zdravstva , porezne , policije .... to bi bila stvarna pomoc gradanima ali i smanjenje birokratskih gluposti

  • dopizdilomi:

    Kako sada to? Pa neki dan T-com dobio nagrade za ne znam što, najbolji, najbrži a gdje god dođeš sve više i više čekaš. Dok je EU sve više i više na optici mi se od bakra ne mrdamo.

  • ekorisnik:

    Na žalost, e-Hrvatska ne koristi potencijal koji ima. Svi projekti koji su pokrenuti nisu optimalno složeni, sustav je organiziran kao niz izoliranih otoka koji djeluje svaki za sebe. Centralna platforma e-Građana je tek jedan običan portal s listom poveznica za ... prikaži još! prijavu na usluge. Prijavljivanje korisnika je dobro zamišljeno, no korisnik ne zna gdje se zapravo nalazi jer svaka usluga ima svoj dizajn portala. Usluge koje su pompozno najavljivane, nisu od ključne važnosti za život građana (ima par iznimno korisnih usluga, npr. e-Dnevnik koji se sigurno za vrijeme škole masovno koriste, dobra je usluga i izvodi matica i potvrde o nekažnajvanju, no zar je svrha tih usluga printanje potvrda i njihovo nošenje na neki šalter javne uprave?). Usluge trebaju biti proaktivne, npr. Porezna uprava treba sama obračunati porez i i poslati obavijest korisniku o visini preplaćenog (ili potplaćenog) iznosa i predložiti način isplete/uplate. Čemu služe oni silne vjerodajnice? Koliko zemalja ima toliko vjerodajnica? Zar nije optimalno uložiti u par user-friendly vjerodajnica , a sav napor uložiti u razvoj supporta u uslugama? Zašto se toliko eksponira korištenje osobne iskaznice na kojoj certifikat moramo platiti htjeli mi to ili ne ( u nekim zemljama je odabir certifikata na osobnoj opcionalan, ali mi ga, eto, moramo platiti bez obzira što ga nećemo koristiti). Osim što platimo taj certifikat bez mogućnosti izbora, moramo se strpljivo pripremiti i na nabavku i instalaciju čitača.

Još iz rubrike Tech/Sci

STUDIJA

Istraživanje: Fizički neaktivne osobe imaju veće izglede umrijeti od COVID-19

UGOVOR VRIJEDAN 22 MILIJARDE

Američki vojnici bit će ‘naoružani’ Microsoftovim HoloLensom

2
Umka 2021 expedition to Franz Joseph Land in Arctic Ocean
posljedica klimatskih promjena

Pizzly? To je mladunče grizlija i polarnog medvjeda