Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova teorija

Sunčev 'zli brat blizanac' kriv je za izumiranje dinosaura?

Sunce
Reuters/PIXSELL
14.06.2017.
u 23:24

Ono što je potvrđeno ovim istraživanjem je da se većina zvijezda formira u parovima što znači da niti postojanje Sunčevog blizanca ne bi bilo neobično.

Rezultati novog istraživanja sugeriraju da je Sunce nekada imalo "blizanca". 

I ranije su postojale teorije da je Sunce imalo "brata blizanca" nazvanog Nemesis, ali znanstvenici nisu dokazima mogli potvrditi tu hipotezu. Sudeći prema pisanju portala Science Alert, tim znanstvenika je sada na putu da i dokaže tu teoriju.

Zvijezde se rađaju s "blizancem"

Pretpostavlja se i da je "zli brat blizanac" Sunca odgovoran za nestanak dinosaura sa Zemlje. Znanstvenici sa Sveučilišta Berkeley i Harvarda tvrde da je Sunce imalo "rođaka" kada je nestalo prije 4,5 milijardi godina. 

Znanstvenici pretpostavljaju da je Nemesis u Zemljinu orbitu "gurnuo" asteroid koji se potom sudario s našim planetom što je dovelo do istrebljena dinosaura.  No, teza da je postojao Nemesis još nije potvrđena.

Ono što je potvrđeno ovim istraživanjem je da se većina zvijezda formira u parovima što znači da niti postojanje Sunčevog blizanca ne bi bilo neobično, piše The Sun.

Komentara 10

DU
Deleted user
07:34 15.06.2017.

Nemam pojma o astronomiji, ali ako ima netko tko ima pojma molim komentar. Zemljina os rotacije nagnuta je , dali je to možda nastalo zbog udara ogromnog nebeskog tijela u gornji dio sjeverne polutke.

Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
08:20 15.06.2017.

Teorije , teorije , teorije ....

MO
mozdaznam
05:27 15.06.2017.

rekla kazala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije