Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO STUDIRATI

Poslovi vezani za digitalne tehnologije ili digitalnu ekonomiju najtraženija su ii najstabilnija zanimanja

30.05.2020.
u 09:22

Hrvoje Balen, član uprave Algebre ističe: Na nama je odgovornost da mlade pripremimo za globalnu karijeru i svjetske kompanije

Hrvoje Josip Balen suosnivač je i član uprave Algebre, hrvatske privatne obrazovne institucije prisutne u 30 gradova diljem RH, s više od 120 stalno zaposlenih i više od 400 vanjskih suradnika. S njim smo razgovarali o brojnim izazovima koje je donijela koronakriza.

Kako ste i jeste li uopće svladali koronakrizu, s čime se suočavate i što očekujete?

Morali smo se vrlo brzo prilagoditi novoj situaciji i praktički preko noći prebaciti 3000 studenata, polaznika i učenika u 160 virtualnih učionica. Uz velike napore timova cjeloživotnog obrazovanja, visokog obrazovanja i internih IT odjela davali smo stalnu podršku u provedbi online nastave za 350 nastavnika. Pripremili smo velike količine dodatnih materijala za online nastavu, ali i osposobili stotinjak nastavnika koji dosad nisu predavali u virtualnim učionicama. Štoviše, preko online platformi organizirali smo i obrane završnih i diplomskih radova. Trenutačno se cijeli svijet nalazi pred vratima jedne dublje, ali po svim predviđanjima kraće ekonomske krize i zato nema mjesta likovanju, već je vrijeme za racionalne odluke.

Što pod time podrazumijevate, što ste vi racionalno odlučili?

Prije svega mislim na one koji odlučuju što će napraviti u daljnjem obrazovanju, kako na maturante koji odlučuju o svojim budućim karijerama tako i na ljude koji rade u industrijama koje su pogođene krizom i moraju promisliti o promjeni zanimanja. Naravno, uloga roditelja i prijatelja je također važna.

Što se nas tiče kao organizacije, već u drugoj polovici ožujka napravili smo moguće racionalizacije i reorganizacije, pazeći da ne zadiremo u kvalitetu obrazovanja. Pojedine prioritete morali smo vremenski rastegnuti kako bismo stabilno dočekali jesen i bili potpuno fokusirani na studente, polaznike i učenike kojima smo dužni osigurati konkurentna i kompetitivna znanja

Jesu li studenti i polaznici programa obrazovanja bili zadovoljni?

Navikli smo studente, polaznike, učenike i roditelje na to da ispunjavamo obećano u provedbi vrhunske nastave te smo to i dokazali. Jedna smo od rijetkih institucija u kojoj studenti u posljednja dva mjeseca nisu izgubili ni jedan školski sat vježbi ili predavanja.

Vaša sestrinska tvrtka 24sata provela je veliko istraživanje o studiranju u vrijeme pandemije koronavirusa na hrvatskim fakultetima, veleučilištima i visokim školama. Istraživanje je pokazalo da je u posljednja dva mjeseca samo polovica hrvatskih fakulteta organizirala nekakvu vrstu online nastave, a ostali vrlo parcijalno ili čak ništa. Izrazito se ponosimo time kako su nas studenti ocijenili – po kriterijima zadovoljstva provedenom online nastavom za vrijeme izolacije, postotkom vježbi i predavanja koja su se provodila i kvalitetom podrške koju su studenti imali, uglavnom smo se pozicionirali na sam vrh ljestvice, ispred svih velikih fakulteta i sveučilišta.  Studenti su u javnoj anketi istaknuli gotovo 20 naših nastavnika i asistenata kao primjere stručnjaka i edukatora koji se posebno trude da ne izgube ništa od nastavnog procesa. Dakle, dokazali smo da se može i stali uz bok vodećim svjetskim sveučilištima kojima su studenti uvijek na prvome mjestu.

Hoće li se nastava vratiti i u Algebrine učionice u lipnju?

Već u svibnju se u učionice vraćaju laboratorijske vježbe za pojedine studije, specijalistički seminari za kompanije, ali i pojedini programi obrazovanja odraslih. Međunarodni ispitni centar počeo je raditi još prije dva tjedna što je prilično pomoglo tvrtkama i pojedincima da obnove svoje kompetencije koje su im neophodne za održavanje partnerskih statusa i javljanja na međunarodne natječaje. Trenutačno se na stručnom vijeću raspravlja i da bi se polaganje ispita vratilo u učionice, iako smo dugoročno osigurali i mogućnost online polaganja ispita, korištenjem tehnologije koju koriste brojni švedski fakulteti i škole.

Kako će izgledati sljedeća školska godina? Je li online nastava budućnost školovanja?

U trenucima kada, uz izazove mature, potencijalne nove studente ponajviše zanima kako će pohađati nastavu u svojoj prvoj godini nakon upisa studija, poručujemo kako nema razloga za brigu: iskustva u provođenju online nastave u Algebri su dugogodišnja, a ovo je visoko učilište prvo potpuno prešlo na stopostotno izvođenje nastave u online obliku. Novi studenti mogu biti sigurni da će i od jeseni dobiti vrhunsku kvalitetu nastave – ovisno o datom trenutku, Algebra je dokazala da je spremna jednako kvalitetno provoditi nastavu u učionicama kao i u virtualnim kabinetima! Naša strategija za jesen je da smo spremni na sve scenarije.

Što savjetovati maturantima, a što već dobro traumatiziranim roditeljima u vremenu koje donosi puno nepoznanica?

Ove je godine, pogotovo kod roditelja maturanata, prisutan opravdani strah jesu li svoje buduće studente dobro usmjerili i pomogli im da odaberu studije koji će im osigurati egzistenciju, a ne višegodišnju frustraciju u traženju posla. Studiji koji pokrivaju digitalno područje su odgovor jer mladima osiguravaju mogućnost rada kako u domaćim tako i u stranim tvrtkama, uz natprosječno visoka primanja, sigurnost posla pa čak i rad od kuće. Dodajmo tome i mogućnosti freelancerskih poslova na kreativnim, marketinškim, programerskim ili dizajnerskim projektima za inozemne naručitelje i pametan je odabir puno lakši.

Neovisno o tome imate li sklonosti prema društvenom, tehničkom ili umjetničkom izričaju, digitalna paradigma ruši stereotipe o boljoj ili lošijoj perspektivi zapošljavanja u Hrvatskoj, EU ili šire. Drugim riječima, odaberete li digitalno, izbjegavate probleme školovanja za burzu ili izazova koje pred svijet stavlja pandemija koronavirusa.

Znači, digitalno je na cijeni sada, a u budućnosti bit će i više.

Tako je, poslove vezane za digitalne tehnologije ili digitalnu ekonomiju možemo svrstati u red najtraženijih i najstabilnijih zanimanja. Budući da je pandemija koronavirusa zadržala ljude u kućama, digitalni kanali kupnje, bankarstva, komunikacije, projektne suradnje, marketinga snažno su porasli, a time je uz standardnu potrebu za softverskim inženjerima i stručnjacima za sigurnost, najavljena nova era potražnje za drukčijim ekonomistima, big data analitičarima, marketingašima, dizajnerima, kreatorima sadržaja, podatkovnim znanstvenicima…

Bez obzira na to za koju se karijeru odlučili, studenti koji odabiru digitalne studije mogu biti sigurni da upisuju vrhunske programe s jasnim mogućnostima karijere i osiguranim daljnjim obrazovanjem unutar tih struka na diplomskim studijima. Malo je stvari koje se ovih dana mogu predvidjeti, ali jedna je sasvim jasna – digitalni studiji u računarstvu, ekonomiji, multimediji ili dizajnu su dokazana perspektiva za sve one koji žele stvarati novi svijet.

U vodstvu ste HUP ICT udruge, što kažu članice, kakav će biti utjecaj koronakrize na zapošljavanje digitalnih profesionalaca i inženjera?

Unatoč trenutačnom oprezu hrvatskih poslodavaca, oglasi za zapošljavanje developera, inženjera i ostalih digitalaca nisu stali. Štoviše, svima je jasno da će se sada još samo ubrzati digitalizacija te će trebati još više ljudi. Domaćim tvrtkama zaista nije lako jer se za ljude moraju boriti zaista na globalnom tržištu i s moćnim kompanijama, a ova kriza i popularizacija rada od kuće sigurno će još zaoštriti bitku za digitalne talente.

Naime, vrlo je vjerojatno da će brojni specijalisti za regrutaciju talenata pojačati aktivnosti na poslovnim mrežama kakve su npr. LinkedIn ili GitHub u potrazi za inženjerima i digitalnim talentima jer je evidentno da su se strani poslodavci dobro snašli u organizaciji i primjeni rada od kuće.

Dodatno, u digitalnim zanimanjima je rad od kuće bio uobičajen i prije krize jer su i domaće tvrtke poticale takav pristup, a s druge strane, dobar dio ljudi odluči se raditi kao samostalni profesionalci – freelanceri, radeći preko globalnih servisa kao što su Toptal, Elance ili nekih trećih.

Koliko su studenti Algebre ‘opremljeni’ za globalnu utakmicu?

Da su digitalna zanimanja globalna može se vidjeti i po velikom broju naših alumnija koji nakon obrazovanja u Hrvatskoj rade na iznimno zanimljivim pozicijama u Googleu, Amazonu, Microsoftu, Appleu, Dell EMC-u... Oni koji se odluče ostati u Hrvatskoj, redom su u najboljim hrvatskim kompanijama kao što su Infobip, Span, Hrvatski telekom, Rimac automobili, Ericsson, Five, Infinum, Degordian, B&Ž, Universal McCann. Poslodavci se kontinuirano interesiraju za naše studente i stupaju u kontakt s njima preko centra karijera pa tako nije rijetkost da neki počnu raditi u struci već pri kraju druge godine studija. No, pokazalo se da poneki zbog toga “rastežu” studiranje pa u zadnje vrijeme puno više inzistiramo na projektnoj nastavi koju smo dizajnirali učeći od kolega s Harvarda i MIT-a. Time dajemo mogućnost da studenti i poslodavci budu u kontaktu, ali u kontroliranom okruženju.

Kako napreduju vaši razvojni projekti? Zadnjih godina radili ste na internacionalizaciji i dovođenju stranih studenata, ali i inozemnih profesora

I dalje se trudimo oko stranih studenata, a za one koje smo morali vratiti u matične domovine i dalje provodimo nastavu u virtualnom okruženju na engleskom, što nam je standard na diplomskim studijima. Nažalost, morali smo otkazati ljetne škole uživo, iako smo ove godine trebali imati najveće grupe studenata dosad. Međutim, od jeseni nastavljamo dalje jer je to jedini put prave konkurentnosti domaćeg tehnološkog i digitalnog sektora.

Bez obzira na izazove, već ove jeseni namjeravamo startati s nekoliko novih studijskih programa, od kojih 3D dizajn izvodimo samostalno, a pripremamo i dva zajednička studija u suradnji s domaćim fakultetima i nekoliko eminentnih stranih institucija.

Budući da ste privatna obrazovna ustanova, kako surađujete s financijskim ustanovama?

Početkom krize obnovili smo pregovore s bankama i dodatno poboljšali kreditne uvjete za studente. Banke su apsolutno sigurne u brzo zapošljavanje naših digitalnih profesionalaca i inženjera tako da su dodatno poboljšale uvjete kreditiranja. Od jeseni je moguće početi studirati uz poček tako da studenti počinju školarinu otplaćivati tek kad se zaposle, tj. čak godinu dana nakon stjecanja prvostupničke diplome. Trenutačno pripremamo takav aranžman s Privrednom bankom Zagreb, a studentima i roditeljima otvorene su i neke tradicionalne ponude drugih poslovnih banaka.•

.

Hrvoje Josip Balen, dipl. ing., rođen je 1975. u Zagrebu, završio je Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, studij elektrotehnike, smjer industrijska elektronika. Godine 1998. postaje jednim od osnivača te članom Upravnog vijeća Algebre, unutar kojeg obnaša funkciju člana Uprave za marketing i prodaju. Uz to u listopadu 2008. preuzima funkciju dopredsjednika ICT udruge pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca na kojoj je sve do danas. U ožujku 2010. postaje član Nacionalnog vijeća za obrazovanje odraslih.

 

Ključne riječi

Komentara 2

ZA
zagabria5
19:35 30.05.2020.

Da studirajte godinama IT jer na jednom tečaju nećete naučiti ni četvrtinu. Da bi nakod godina učenja domaći pslodavci vas iskoritšavali za nisku plaću i vaš rad skuplje preprodavali vani. Ima poznatih domaćih IT firmi koje i sada programerima nude 3-5000 Kn, kao prodavačicama u konzumu. Tko god želi neka se proba javljati na domaće IT oglase pa će vidjeti kakva je to močvara. Ne znam zašto muljaju narod sa tim IT-om kao da je neki spas

Avatar KimberlyQW82
KimberlyQW82
01:06 30.05.2020.

w​​w​​w​​.​​l​​o​v​e​​x​​x​​.​​c​​l​​u​b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije