Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Holosys

Kako lakše mjeriti potrošnju plina i vode

29.10.2020.
u 10:08

„Naš tim radi na razvoju raznih uređaja i softvera koji funkcioniraju na više tehnologija za očitanje potrošnje energenata i vode. U posljednje vrijeme fokusirali smo se na NB-IoT tehnologiju s obzirom da ona donosi brojne prednosti" , kazuju iz Holosysa

Holosys, hrvatska tvrtka koja se bavi proizvodnjom naprednih elektroničkih uređaja i razvojem ICT rješenja za daljinsko očitanje potrošnje energenata (energije i plina) i vode razvila je nove uređaje koji omogućuju implementaciju rješenja baziranih na NB-IoT (Narrowband Internet of Things), novoj tehnologiji koja se počinje primjenjivati u raznim sektorima gospodarstva širom svijeta. Holosys tako samostalno razvija, proizvodi i isporučuje NB-IoT Bridge i NB-IoT Pulse Reader P1-N, module koji omogućuju povezivanje na NB-IoT mreže telekom operatera.

Brzi prijenos podataka

Za poslovne i krajnje korisnike implementacija takvih uređaja znači brži i pouzdaniji prijenos podataka te niz drugih prednosti kao što je npr. bolja mogućnost prikupljanja informacija s mjerila vode i plina na nepristupačnim područjima. Uređaji su izrazito trajni i otporni na vanjske uvjete, rade na temperaturama od -20°C to 80°C , baterija traje i po 10 godina, a firmware se može instalirati na daljinu.

Funkcionalnosti uređaja testirane su i potvrđene u realnim uvjetima i uspješno su implementirani u više vodovoda i plinara u Hrvatskoj. Istovremeno se isti plasiraju u inozemstvo gdje vlada veliki interes za ovom tehnologijom.

„Naš tim radi na razvoju raznih uređaja i softvera koji funkcioniraju na više tehnologija za očitanje potrošnje energenata i vode. U posljednje vrijeme fokusirali smo se na NB-IoT tehnologiju s obzirom da ona donosi brojne prednosti svima uključenima u njenu primjenu. Veseli nas da komunalna poduzeća u Hrvatskoj prepoznaju očite prednosti, pa smo uspješno testirali i implementirali naša rješenja na više pilot projekata gdje se pokazalo da uspješno i pouzdano funkcioniraju u raznim složenim situacijama.

U sljedećem razdoblju očekujemo veći interes za takvim rješenjima u Hrvatskoj, a istovremeno počeli smo plasirati uređaje kod nekoliko velikih partnera širom Europe i otvaramo vrata kod brojnih sistemskih integratora“, rekao je Tomislav Lekić, direktor Holosysa, te naglasio da je Holosys dosad svoje proizvode plasirao u 50 zemalja svijeta na četiri kontinenta, a više od 500.000 mjerila potrošnje vode i plina u svijetu je povezano kroz neki od Holosysovih sustava.

Brza montaža u svim uvjetima

Uređaji koje je proizveo Holosys, osim navedenih prednosti, zahtijevaju jednostavnu konfiguraciju i moguće ju je napraviti putem tableta, mobitela ili računala s pristupom internetu.

Montaža je brza i moguća u svim uvjetima, a održavanje je posebno pojednostavljeno za vodovode i plinare s obzirom na mali broj komponenti.

Dodatno, konfiguracija se prilagođava različitim tipovima vodomjera i plinomjera. Najveća prednost NB-IoT tehnologije je činjenica da uslugu pružaju telekomi tako da korisnik ne treba imati svoju opremu na centralnoj lokaciji. Također, NB-IoT tehnologija koristi licencirani frekvencijski spektar za razliku od drugih konkurentskih tehnologija. To znači nepostojanje interferencija s drugim uređajima, pa mogućnost zagušenja na mreži praktički ne postoji. •

Ključne riječi

Komentara 1

ZN
znam
19:36 28.10.2020.

Tehnologija donosi brojne prednosti ali i negativne stvari: zracenje EMF-om. Zivio sam dugo u Nizozemskoj i oni nisu uveli mjerenje tzv. smartmeter-om jer znaju da u toj gusto naseljenoj zemlji takva tehnologija bi djelovala negativno na zdravlje ljudi. Struju, plinn i vodu se fizicki ocitava jednom godisnje; do tada se placa pausal, koji se nakon godisnjeg obracuna moze povecati ili smanjiti. Postoji i mogucnost ocitanja i slanja stanja od strane korisnika. Drugo je pitanje da li vi smijete ugraditi takav uredjaj bez pristanka korisnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije