Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Što domaći web majstori misle o poskupljenju web hostinga i domena?

web hosting
Unsplash
19.08.2022.
u 15:57

Cijene energenata zbog rata u Ukrajini rastu i to se počinje osjećati i u drugim industrijama. Restorani su osjetili na cijenama plina koji se koristi u kuhinjama diljem hrvatske, a slijedeće bi mogle biti web hosting tvrtke i web majstori.

Tu je i inflacija koja je na rekordnoj razini, i samo je pitanje vremena kada će popustiti oni koji već nisu bili prisiljeni podignuti cijene.

Što je to web hosting?

Web hosting je zakup prostora na poslužitelju, odnosno serveru, koji je spojen na Internet, te se nalazi u datacentru. Web hosting tvrtka svakom web hosting paketu dodjeli određen prostor na tvrdom disku, te pristup ostalim resursima. Jedan od tih resursa su baze podataka, email adrese i količina procesorske snage.

Kako web stranice rade 24/7/365, web hosting nije nešto što se zakupi jednom, već se mora plačati mjesečna ili godišnja pretplata. Na upravo takvom serveru se otvara web stranica vašeg omiljenog restorana ili frizerskog salona.

Veće web stranice poput ove na kojoj čitate ovaj članak, zahtijevaju snažnije resurse, pa zauzmu cijeli server. S druge strane, popularni servisi za gledanje filmova poput Neflixa koji moraju biti spremni na velike nalete posjetitelja i otvaranja teških datoteka (filmovi, video datoteke) smjeste svoje stranice u oblak (cloud).

Hetzner podignuo cijene za 10%

U nedavnoj objavi, Hetzner je podignuo cijene za 10% te naveo kao glavni razlog cijene energenata od dobavljača.

Da, meni baš stigao mail od Hetznera jutros… Tresao sam se dok sam otvarao članak da vidim za koliko točno poskupljuje, al 10% je prihvatljivo ako pogledamo za koliko je struja poskupila. Nadam se samo da neće biti daljnjih poskupljenja.” - piše jedan korisnik na WM forumu.

Hetzner je zaista popularan pružatelj usluga web hostinga, odnosno dediciranih poslužitelja (server) na hrvatskom tržištu i mnoge hrvatske web hosting tvrtke i web majstori ga koriste. Upravo zbog povoljnih cijena, ali i zbog lokacije. Na Redditu se vodila diskusija već prije 7 mjeseci kada je Hetzner prvotno spomenuo poskupljenje od čak 35% koje je zahvatilo neke druge korisnike.

Njemačka i nuklearna energija

Problematika iza ovog povečanja cijena je ustvari jako kompleksna. Hetzner se nalazi u Njemačkoj čija energetska opskrba ovisi o uvozu Ruskog plina. Kako je to blokirano zbog rata u Ukrajini, a nuklearna energija nije klasificirana kao dovoljno zelena energija, njemci su se našli u problemima.

Na Redditu se korisnici Hetznera žale kako su mislili da su energetski neovisni i da poskupljenje sa €28 na €38 eura ne mogu podnjeti i da vjeruju da mogu pronaći povoljnija rješenja. Čak i ako se ti poslužitelji moraju nalaziti u energetski ovisnoj Europi.

Trend zelenog web hostinga je neznatan, ali postoji nekolicina web hosting tvrtki koje pokušavaju napajati svoje datacentre isključivo zelenom energijom. Neki to ne mogu, pa posade nova stabla ili plaćaju naknadu organizacijama poput Bonneville Environmental Foundation u zamjenu za zagađenje koje naprave. Sami serveri iziskuju dosta struje, što zbog njih samih, što zbog topline koju generiraje, te je treba obuzdati. U sličnoj situaciji su vjerojatno i farme kompjutera koje rudare kriptovalute, ali to je tema za drugi članak.

DigitalOcean također podignuo cijene, ali zbog inflacije

Kao jedan od najvećih svjetskih pružatelja usluga u oblaku (cloud services), DigitalOcean ima poslužitelje diljem svijeta. Ponajviše u SAD-u koje nisu toliko opterećene cijenama energenata, ali zato jesu inflacijom.

Inflacija u SAD-u je na rekordnim razinama i tvrtke sa velikim brojem zaposlenika to osjećaju. DigitalOcean je također povisio cijene za 10%, ali su se dosjetili ponuditi još povoljnije instance poslužitelja za samo $4, što prethodno nije bilo dio njihovo ponude. Oni najmanji će biti zahvalni na tom potezu u moru poskupljenja.

Kako stoje hrvatske web hosting tvrtke?

Hrvatske web hosting tvrtke još nisu radile korekcije na cijenama, tako da tek preostaje vidjeti kako će reagirati domaće web hosting tvrtke. Neke ovise o vanjskim pružateljim uslugama, koje preprodaju na hrvatskom tržištu i one će sigurno morati u korekciju. Njih napada inflacija, skuplji energenti u Hrvatskoj, kao i povećane cijene dobavljača.

Pitanje koje se ustvari nameće je da li je ovo posljednje poskupljenje ili smo podvukli crtu i namirili povišene troškove sa ovim povećanjem.

Jedna web hosting tvrtka u susjednoj zemlji je bila malo kreativnija, pa su uz 20% povećanje cijena promijenili i svoje web hosting pakete.

Neću reklamirati hosting ali mogu napisati da je jedan od jačih i većih u Srbiji. Meni je još u 5 mjesecu poslao mail da povećavaju cijene hostinga za 20%. Malo su izmjenili paket (povećali) broj email adrese SQL baza, alias domena, poddomena i cloud resursa za do 30%".piše jedan korisnik na WM forumu.

Tko će najviše osjetiti ovo poskupljenje?

Web dizajneri, web majstori i ostali koji se bave izradom web stranica. Da bi se mogla izraditi web stranica, mora postojati web hosting. Plaća se godišnjom pretplatom i svatko tko se bavi izradom web stranica će osjetiti porast troškova. To povećanje rashoda se može proslijediti na krajnjeg korisnika (onaj tko naručuje izradu web stranice), ali i ne mora ako je riječ o minimalnom poskupljenju.

Tko su krajnji korisnici u ovom slučaju? Restorani, turističke agencije, hoteli i svi ostali koji imaju ozbiljniji online nastup. Što je veća web stranica, to će i poskupljenje više osjetiti.

Online trgovine sigurno ulaze u tu kategoriju, jer tisuće proizvoda podrazumjeva zahtjevniju stranicu, pa samim time i web hosting.

Aplikacije u oblaku su izuzetno ovisne o poslužiteljima i oblaku, jer jedino tako mogu obavljati svoji smisao. Programi za izradu računa u oblaku su dobar primjer.

Igre također ovise o poslužiteljima, iako možda tako ne izgleda krajnjem korisniku, odnosno igraču. Igra se preuzme na mobitel, ali neki djelovi (korisnički podaci, igranje s više igrača) mogu ovisi o udaljenom poslužitelju. Isto tako, postoje i igre koje se igraju u oblaku.

Industrija koja nije navikla na poskupljenje

Kako je poduzetnicima struja poskupila 300%, 10% na web hosting zvuči kao kap u moru. Ali web hosting nije industrija u kojoj se cijene podižu. Ogromna konkurencija, svakodnevni pomaci u tehnologiji i niske cijene obilježene ogromnim popustima na Crni Petak, pomiču granice iz godine u godinu.

No, izgleda da nakon pandemije i rata u Ukrajini, niti web hosting industrija neće ostati ista.

.Com domene također poskupljuju

Verisign je organizacija koja kontrolira .com domenski prostor. Od 2012. su samo jednom podignuli cijenu sa 7.85 USD na 8.39 USD i to 2021 godine. Ovdje se radi o osnovnoj, nabavnoj cijeni za registrare koji ih onda prodaju krajnjim korisnicima. Izgleda da to poskupljenje nije naišlo na otpor, tako da su najavili ponovno poskupljenje u rujnu 2022. godine, prenosi Itcenter.hr.

Ovog puta cijene idu na 8.97 USD, a priča ovdje ne završava. Naime Verisign je u dogovoru sa ICANN-om i američkom vladom dogovorio konstantno 7%-tno poskupljenje iz godine u godinu. Nekada davno, registracija .com domena je koštala i 100 USD za godinu dana, izgleda neki žele povratak tih iznosa, iako će proći koja godina dok se to ponovno dosegne.

Bez prava na žaljenje

Kako je gotovo sve poskupilo, od osnovnih namirnica, struje, prehrambenih artikala i to u nekim slučajevima i više puta (neki prijavljuju povećanje troška struje od 200% i više), teško je komentari 10% poskupljenje o web hostingu, ili 7% poskupljenje .com domena.

Zbog bliskosti ovoj industriji, tko će komentirati poskupljenje, ako ne web majstori? Isto tako ostaje tek za vidjeti da li će poskupjeti .hr i druge domene i da li je ovo samo početak jednog novog negativnog trenda. Digitalni proizvodi, servisi i nove tehnologije su ipak bili ti koji su rušili cijene i navikli nas na besplatno. Sjetite se samo elektroničke pošte, Facebooka, YouTube i sličnih servisa koji su besplatni, a teško da možete zamisliti internet bez njih.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije