Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STUPA NA SNAGU 15. SVIBNJA

Stižu nova pravila za WhatsApp: Tko ih ne prihvati, mogao bi ostati na kraju bez računa

WhatsApp
Igor Šoban/PIXSELL
13.05.2021.
u 18:51

Nova pravila o privatnosti izazvala su bijes i zabrinutost oko toga da bi se mogla oslabiti enkripcija chata po čemu je WhatsApp poznat ili da bi se pak moglo omogućiti još jače dijeljenje osobnih podataka s Facebookom koji je vlasnik aplikacije.

Korisnici WhatsAppa za dva dana će trebati prihvatiti nova pravila o privatnosti, no za razliku od prvih najava izgleda kako aplikacije će i dalje raditi za sve one koji ih ne prihvate. Barem neko vrijeme. 

- Korisnici neće ostati 15. svibnja bez svojeg WhatsApp profila zbog novih pravila - navode iz WhatsApp. 

To je, pak, posve drugačije od onog što je WhatsApp objavio u veljači, kad su upozorili da svi oni koji ne prihvate nova pravila neće više moći koristiti aplikaciju. Tad su isto tako ustvrdili da su produžili rok za prihvaćanje pravila 15. svibnja. 

- Ako ih do tada ne prihvatite, WhatsApp neće pobrisati vaš račun. Međutim, nećete moći koristiti sve funkcije WhatsApp sve dok ne prihvatite nova pravila. Neko kratko vrijeme, moći ćete primati pozive i notifikacije, samo nećete moći čitati i slati poruke - naveli su tada. 

The Verge navodi usprkos tome što je WhatsApp relaksirao rok za prihvaćanjem pravila da se ipak očekuje njihovo stupanje na snagu. Nova pravila će vrijediti za nove korisnike i za sve oni koji su prihvatili nova pravila o privatnosti. Međutim, ako ste se ponadali kako ćete moći izbjeći to se neće dogoditi. WhatsApp će kontinuirano slati podsjetnik za prihvaćanje pravila. 

Ukoliko ni tada ne prihvatite, onda se očekuje da će se ograničiti broj funkcija mnogima omiljene aplikacije. Korisnici će moći u tom slučaju odgovarati na pozive i odgovarati na poruke pritiskom na notifikacije, no neće moći pristupiti standardnom chatu na koji su naviknuli. Nakon nekoliko tjedana tog ograničenog pristupa, korisnici će posve izgubiti pristup svojem računu. 

Nova pravila o privatnosti izazvala su bijes i zabrinutost oko toga da bi se mogla oslabiti enkripcija chata po čemu je WhatsApp poznat ili da bi se pak moglo omogućiti još jače dijeljenje osobnih podataka s Facebookom koji je vlasnik aplikacije. Iako je kompanija pokušava ublažiti strahove, brojni korisnici su prešli na konkurentske aplikacije za slanje poruka kao što su Telegram i Signal. 

VIDEO: Jandroković: Sigurno će doći do trećeg javnog poziva za predsjednika Vrhovnog suda

Komentara 8

US
Usputni
20:20 13.05.2021.

Obrisao sam to zeleno smece jos prije 2 mjeseca, Viber mi je sasvim dovoljan. Kakav Telegram i Signal, oba zajedno nemaju niti blizu korisnika kao sam Viber, barem u Europi.

Avatar GeniKameni
GeniKameni
00:21 14.05.2021.

Izbrisali su mi Facebook racun prije nekoliko dana, jer se po njihovim rijecima ne pridrzavam "community standards", odnosno ne prihvacam jednoumlje i liberalno-fasisticka nacela kao normu za komuniciranje! Ovo sa WhatsApp-om je nova razina terora i diktature tehnoloske mafije, i s najvecim zadovoljstvom cu odbiti njihove nove uvjete koristenja te aplikacije. Vrlo kvalitetnih alternativa ima vise nego dovoljno.

DU
Deleted user
05:57 14.05.2021.

imo sam WA, i to samo zbog jedne osobe koja je imala stariji mob koji više nije podržavo viber... obriso WA početkom godine kad su najavili muljažu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije