Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
‘POTICANJE’ ZNANOSTI

Štagljaru odbijenica. Ministarstvo: Procedura traje, ne zna se finalna rang-lista

Igor Štagljar
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
1/2
31.01.2019.
u 11:32

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odbilo financirati projekt pronalaženja lijeka za karcinom pluća uglednog znanstvenika i KBC-a Jordanovac

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odbilo je financirati projekt “Inovativnom tehnologijom do novih terapeutskih rješenja u liječenju karcinoma ne-malih stanica pluća povezanih s mutacijama u K-RAS genu”. Požalio se na to naš ugledni molekularni biolog Igor Štagljar na svom profilu na Facebooku i izazvao buru u javnosti.

Rezervna lista

Riječ je o projektu koji je Štagljar prijavio 1. listopada 2017. godine u suradnji s uglednim kolegama kliničarima iz KBC-a Jordanovac, akademikom Miroslavom Samaržijom i profesorom Markom Jakopovićem, a koji je na osnovi broja bodova pri recenziji kvalitete na natječaju Ministarstva obrazovanja završio na rezervnoj listi koja obuhvaća projektne prijedloge koji su zadovoljili minimalni bodovni prag definiram prozivom, ali i koji, odgovoreno je voditeljima projekta, prelazi okvir raspoloživih financijskih sredstava.

– Projekt koji smo poslali na evaluaciju u Ministarstvo prije 16 mjeseci prvi je u svijetu koji opisuje primjenu naše nove inovativne metode za pronalaženje lijekova protiv najučestalije forme karcinoma pluća ne-malih stanica prouzročene mutacijama u K-RAS genu i temelji se na našem nedavnom otkriću tri lijeka protiv slične forme karcinoma pluća ne-malih stanica, ali prouzročene mutacijama u EGFR genu. Važno je spomenuti da su naša nova tehnologija i ta tri lijeka nedavno opisani u dva odvojena međunarodna patenta – objasnio je Štagljar na Facebooku. Dodao je i da nije točno da projekt prelazi okvir raspoloživih financijskih sredstava.

– Maksimalni iznos bespovratnih sredstava koja se po pozivu mogu dodijeliti bio je 6,080.000 kuna, a mi smo tražili 6,021.435 kuna – tvrdi Štagljar.

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Dodaje da se ponekad u svijetu znanosti događa da čak i projekti etabliranih znanstvenika ne budu financirani, no u tom slučaju se, nastavlja, dotičnim znanstvenicima ta odluka o nefinanciranju potkrepljuje važnim i preciznim činjenicama.

– Najviše me zabrinjava što su recenzenti našeg projekta moje kolege akademika Samaržiju i prof. Jakopovića i mene ocijenili izuzetno lošom ocjenom (7 od maksimalnih 14 bodova), što nas uspoređuju s totalnim znanstvenim mediokritetima. Dakle, očito je da su recenzenti našeg projekta namjeravali degradirati moje kolege i mene. Zašto je to tako, doista mi nije jasno – ističe Štagljar.

Njegov kolega na projektu Miroslav Samaržija kaže da će uputiti žalbu na odbijenicu.

– Očito su zaključili da nismo dovoljno znanstveni i važni. Ili radite projekte zajedno pa se nadovezuju na druge ili ne radite. A ako nemate novca, nema ni suradnje. Ne možete sudjelovati u međunarodnoj suradnji i međunarodnim projektima a da to ništa ne košta i da to nitko ne plaća. Ministarstvo ima svoje ciljeve, povjerenstva i želje i očito je zaključilo da mi nismo dovoljno dobri – ustvrdio je Samaržija.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja jučer su pak kazali da oni provode postupak dodjele bespovratnih sredstava, ali da ocjene daju neovisni stručnjaci u pojedinom znanstvenom području predloženog projektnog prijedloga.

– Dakle, sukladno Pravilima za dodjelu projekata u okviru europskih strukturnih i investicijskih fondova na razini RH, znanstvene projekte procjenjuju znanstvenici, stručnjaci u području koji jedini mogu procijeniti znanstvenu kvalitetu projektnog prijedloga, a ne Ministarstvo znanosti i obrazovanja – kažu u Ministarstvu.

Četiri faze, treća traje

Pri tome se jedan od kriterija za ocjenjivanje projektnih prijedloga, prema tadašnjima uputama upravljačkog tijela (Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU), koji je imao velik utjecaj na ukupan broj bodova, odnosi na doprinos projektnog prijedloga rješavanju specifičnih razvojnih problema na određenom teritoriju. A kako se sporni projekt provodi u Zagrebu, odnosno u Splitu u tome je dobio manji broj brodova. U Ministarstvu nadalje tvrde i da se postupak dodjele bespovratnih sredstava sastoji od četiri faze, od kojih su samo dvije završene, a treća je u postupku.

– Dok se cijela procedura ne završi, ne možemo znati finalnu rang-listu – rekli su u Ministarstvu obrazovanja.

Pogledajte i video o neobičnim prezimenima:

Komentara 3

DU
Deleted user
20:51 31.01.2019.

Popljuvali smo čovjeka (Hrvata) koji je izgleda pronašao lijek za rak pluća, te kao i ostali naši poznati Svjetski ljudi odlazi "posramljen" iz Hrvatske? Svima je dobar ali Hrvatima nije!?

DU
Deleted user
13:29 02.02.2019.

Dobroo došli u Hrvatsku

BF
bf2
21:30 01.02.2019.

a što si taj znanstvenik umišlja? pa valjda ga mora "amenovat" jedno desetak beskorisnih agencija,ureda i zavoda HDZ/SDP škole pa da se može nešto raditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije