Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Natjecanje startupa

Sportreact pobijedio na Idea Knockoutu i ide na sajam CES u Las Vegas

Idea Knockout
Tanja Ivančić
05.10.2021.
u 07:05

Anto Širić prezentirao je IoT sustav za mjerenje reakcija i agilnosti namijenjen prvenstveno sportašima

Idea Knockout 2021, natjecanje tehnoloških ideja u organizaciji Buga, i ove je godine opravdalo sva očekivanja. Birao se predstavnik koji će otići u Las Vegas gdje će imati štand u Eureka Parku na CES-u, najvećem svjetskom sajmu novih tehnologija koji će se održati u siječnju 2022. godine.

CES se tradicionalno održava u Las Vegasu, izuzev lanjske pandemijske godine kada je bio online. Deseteročlanom žiriju u kojem smo sudjelovali uistinu nije bilo jednostavno odabrati pobjednika. Bitka se vodila među nekoliko startupa koji su prije svega bili prezentacijski jaki s dorađenom idejom i poslovnim modelom. Presudila je inovativnost proizvoda kao i primjerenost priredbi, odnosno CES-u.

Tako je pobjednikom proglašen tim Sportreact koji čine Anto Širić, Ivan Josipović i Andrej Kedveš. Radi se o Internet-of-Things uređaju namijenjenom razvoju motoričkih i kognitivnih sposobnosti korisnika, prvenstveno sportaša. Uređaj je povezan s mobilnom aplikacijom koja mjeri i analizira brojne parametre, prije svega reakcije i agilnost tijekom treninga. Sportreact je lani na istom natjecanju zauzeo drugo mjesto, no ove godine proizvod je dorađen i spreman za upotrebu i prezentaciju na svjetskoj sceni.

Drugo mjesto pripalo je timu Marinacloud s proizvodom SENSE4BOAT. Također se radi o IoT uređaju, odnosno senzorima za brodove nove generacije koji smanjuju rizik od oštećenja plovila. Namijenjeni su povećanju sigurnosti broda i uštedi na osiguranju broda, osobito u trenucima odsutnosti. Senzori su povezani s kontrolnim centrom odakle se brod nadzire 24/7. Proizvod se već koristi, a kako su kazali članovi tima, dosad je nekoliko brodova spašeno od potapanja i požara. Treće mjesto pripalo je timu Wingo, odnosno stolu Wingo, koji bi trebao poslužiti kao zamjena za sve one električne i plinske zimske grijalice koje koriste ugostitelji. Stol ima integrirano grijanje u svom postolju, prvi je takav u svijetu, barem prema spoznajama tima, a radi na principu konduktivnog prijenosa energije. Štedi do 10 puta više energije nego postojeće električne grijalice, a u odnosu na plinske grijalice ekološki je prihvatljivije rješenje jer nema stvaranja CO2, tvrde u Wingu.

Idea Knockout održan je osmi put po redu, a ovoga puta natjecalo se 15 timova.

– Najugodnije iznenađenje ovogodišnjeg Idea Knockouta bio je golem iskorak u zrelosti domaće startupaške scene – pa ti klinci rade sve veća čuda, raspolažu sve većim znanjem, sada već govore engleski kao rođeni Amerikanci, razumiju biznis bolje nego 90 posto hrvatskih “biznismena” – kaže Dragan Petric, izvršni urednik Buga i direktor natjecanja.

– Ako sam imao zrno sumnje u tezu da će do 2027. tech sektor u Hrvatskoj prešišati turizam, više ga nemam – među 15 natjecateljskih timova moglo se naslutiti čak nekoliko njih koji će stvarati buduće Infobipove, Rimce, Photomathove... Oprostite mi, stoga, na neskromnosti kad vam kažem da sam ponosan na Idea Knockout, koji je, ponovno, bio apsolutno fenomenalno događanje – pohvalio se D. Petric.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije