Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tatjana Skoko:

'Spoj tehnologije i biznisa za inovacije'

Tatjana Skoko
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/5
26.03.2019.
u 09:09

Kako prevladati razlike između IT-a i biznisa ne bi li tvrtke postale agilne i konkurentnije, tema je Haydna Shaughnessyja glavnog govornika WinDaysa.

WinDays konferencija, sljedećeg tjedna, od 2. do 5. travnja održava se u Šibeniku. U svom 19. izdanju donijet će više od 130 predavanja i panel-rasprava. Prvi konferencijski dan rezerviran je za WinDays19 Business, drugi s jednim smjerom Digital 4 innovation namijenjen je i Business i Technology sudionicima, a posljednja dva dana rezervirana su za predavanja WinDays19 Technology konferencije. Što nam sve donose ovogodišnji Windaysi razgovarali smo s Tatjanom Skoko, direktoricom Microsoft Hrvatska.

WinDays konferencija već tradicionalno okuplja biznis i tehno elitu, što ste im ove godine pripremili? Tko će biti glavni govornik konferencije?

U skladu s bogatim programom, na konferenciju nam stiže više od 120 govornika. Keynote govornik ove godine je ekonomist Haydn Shaughnessy koji se u svom radu fokusira na razvoj poslovnih ekostustava i utjecaj poslovnih platformi na globalnu konkurentnost. Shaughnessy je autor nekoliko knjiga koje se bave digitalnom transformacijom i agilnim pristupom poslovanju, a kao autor je surađivao i s Forbesom, Harvard Business Reviewom, Timesom i The Wall Street Journalom. Na svom predavanju tijekom zajedničkog programskog dana u srijedu govorit će o prevladavanju razlika između IT-a i businessa da bi tvrtke postale agilne i konkurentnije.

Novost je što se ove godine mijenja i koncept te ste spojili i biznis i technology u jednom danu?

Tako je, konferencija ove godine prvi put donosi zajednički program za sve sudionike. U utorak, 2.4, konferenciju otvara WinDays19 Business s programom u pet programskih smjerova usredotočenih na ključne industrijske grane: proizvodnju, maloprodaju, financijske institucije, javni sektor, obrazovanje i zdravstvo (Hospital Days). U srijedu s početkom u 9 sati slijedi zajednički program za sve sudionike konferencije na kojem će, među ostalim, izlagati i Luka Abrus iz Fivea, Tomislav Car iz Infinuma, Željko Bek iz Infobipa, Goran Kalanj iz Serengetija, Olga Brashkina iz Microsofta, Davor Aničić iz Styria Data Science tima i Robert Preskar iz Rimac Automobila.

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Što će biti u fokusu tog zajedničkog dana?

U fokusu zajedničkog dana su inovacije, odnosno suradnja tehnologije i poslovanja tijekom procesa inoviranja. Poslovanje i tehnologija postali su neodvojivi jer upravo tehnološke inovacije redefiniraju poslovanje i oblikuju nove poslovne modele. Sadržaj predavanja bavit će se perspektivama obje strane u inovacijskom procesu – IT kreatora i IT korisnika, a donijet će niz primjera uspješnog poslovanja domaćih tvrtki.

WinDaysi daju presjek razvoja društva po pitanju usvajanja tehnologije – što je po vama u hrvatskom fokusu?

Na WinDays19 Technology konferenciji ove godine će naglasak biti na najaktualnijim tehnološkim temama, kao što su umjetna inteligencija, sigurnost, IoT, DevOps i rješenja koja se temelje na otvorenom kodu, a sudionici će moći saznati više o Microsoft Azureu, Officeu 365, PowerAppsima, SQL Serveru 2019, SharePoint Serveru 2019 i brojnim drugim Microsoft tehnologijama. Naravno, tu je i tema digitalne transformacije koja je možda i najkritičnija i najvažnija stvar za vaše poslovanje – ikad.

U kojem dijelu pratimo svjetska kretanja, a u kojem dijelu kaskamo?

Hrvatske tvrtke danas gotovo u pravilu prepoznaju prednosti oblaka, u prvom redu zbog značajnih ušteda koje ostvaruju ulaganjem u vlastitu digitalnu transformaciju. Ipak, u Hrvatskoj je i u ovom području dosta prostora za napredak. Prostora ima i za napredak u ulaganja u istraživanja i razvoj. Hrvatska u istraživanje i razvoj ulaže 737 milijuna dolara i ta još uvijek ima nedovoljnu razinu ulaganja – ispod 1% BDP-a – kao i nedovoljnu komercijalizaciju proizvoda. Primjerice, susjedna Slovenija ulaže dvostruko više od Hrvatske. Hrvatska se mora posvetiti bržoj provedbi efikasnih strukturnih reformi te ostvarenju značajnijeg gospodarskoga rasta i konvergencije. Od izazova digitalne transformacije svakako ističem kako je treba provesti brzo i vrlo ozbiljno razumjeti dobrobiti koje donosi, ali i posljedice s kojima ćemo se suočiti ako je ne provedemo na vrijeme.

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Možete li izdvojiti segment u kojem smo dobri, ali i možemo bolje?

Među prvim smo EU zemljama prepoznali značaj tehnologije u zdravstvu i počeli s implementacijom tehnologije u zdravstveni sustav. Uspjeli smo i u tom dijelu državi omogućiti značajne uštede u mnogim resursima, pa i financijskim. Međutim, tehnologija napreduje strelovito brzo i danas imamo čitav niz neiskorištenih mogućnosti u resoru zdravstva. Nedavno je globalno pokrenuta inicijativa AI for Accessibility (Pristupačnost) u okviru koje će Microsoft 25 milijuna dolara dodijeliti developerima, startupima, sveučilištima te nevladinim udrugama za razvoj aplikacija za osobe s posebnim potrebama. U aplikacijama je najčešće naglasak na tehnologijama kao što su vizualno prepoznavanje, transkripcija govora ili npr. prediktivni tekst čime se uvelike pomaže osobama koje imaju poteškoće s vidom, sluhom, kretanjem ili npr. kognitivnim sposobnostima. Jedna od zanimljivih već razvijenih aplikacija je Seeing AI – ukratko aplikacija je razvijena za osobe s poteškoćama s vidom te putem glasovne opcije prepričava što se događa u neposrednom okruženju korisnika. Zajedno s partnerskim tvrtkama u Hrvatskoj planiramo razvoj i pokretanje navedene aplikacije, ali i sličnih aplikacija na hrvatskom jeziku, kako bi bile dostupne i osobama s poteškoćama u Hrvatskoj. Microsoft umjetnu inteligenciju koristi i za dijagnoze rijetkih bolesti kod djece. Nedavno smo s partnerima oformili i globalnu komisiju sastavljenu od stručnjaka koji za cilj imaju skratiti period postavljanja dijagnoze za djecu koja boluju od rijetkih bolesti.

Koje tehnologije smatrate dovoljno zrelima za mainstream upotrebu, a što možemo tek očekivati?

Fascinantno je vidjeti na koji način je tehnologija u zadnjih više od 250 godina mijenjala prirodu posla i rada. Sjetimo se samo kako je e-mail sustav transformirao način na koji komuniciramo, no, razmjer transformacije koja je u tijeku je drastično značajniji. Sljedeća velika stvar u industriji na koju smo jako fokusirani jest umjetna inteligencija. Naš je cilj da je učinimo dostupnom svima. Microsoftova platforma nudi usluge, alate i infrastrukturu što olakšava razvoj AI-a za programere i organizacije bilo koje veličine. Uz umjetnu inteligenciju, svjetski tehnološki trendovi idu i u smjeru Blockchaina, strojnog učenja i virtualne stvarnosti. Izrazito smo fokusirani na njih i implementiramo ih u gotovo sve naše proizvode i usluge. Ugrađujemo AI u aplikacije kao što su PowerPoint, Outlook i Dynamics, dodajući inteligenciju svakodnevnom životu većine ljudi. Ključ uspjeha koji će stvarati konkurentnost će biti sposobnost svake kompanije da pretvori podatke u umjetnu inteligenciju. Strojno učenje u sektoru proizvodnje sposobno je predvidjeti kvarove koji će se dogoditi te ih unaprijed spriječiti. Na taj način omogućuje se kontinuitet rada, ali i optimizacija potrošnje. Tehnologija virtualne stvarnosti već je toliko uznapredovala da tržištu nudi fantastične nove koncepte. Nedavno smo predstavili sustav HoloLens 2. Mješovita stvarnost na HoloLensu 2 kombinira nepovezani uređaj s aplikacijama i rješenjima koja pomažu ljudima da uče, komuniciraju i učinkovitije surađuju. To je trenutačni vrh u dizajnu hardvera, umjetnoj inteligenciji (AI) i Microsoftovu razvoju mješovite stvarnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije