Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Muskov projekt

SpaceX odgađa turističke letove oko Mjeseca, razlog nejasan

Raketa SpaceX lansirana je u svemir
Foto: Reuters
1/3
05.06.2018.
u 07:40

Razlog kašnjenja nije jasan, ali "govori da su tehnički i proizvodni izazovi poremetili planove osnivača Elona Muska za istraživanje Sunčeva sustava u kojemu će sudjelovati čovjek", piše u ponedjeljak Wall Street Journal.

Svemirski turisti morat će barem do sredine sljedeće godine, a možda i dulje, čekati na putovanje oko Mjeseca brodom kompanije SpaceX-a, piše u ponedjeljak Wall Street Journal.

"Novi program leta - sada odgođen barem do sredine 2019. a vjerojatno i kasnije - još nije objavila" kompanija sa sjedištem u Kaliforniji koja je prvi takav let najavljivala za kraj 2018., navodi list.

Razlog tog kašnjenja nije jasan, ali "govori da su tehnički i proizvodni izazovi poremetili planove osnivača Elona Muska za istraživanje Sunčeva sustava u kojemu će sudjelovati čovjek", dodaje taj newyorški dnevnik.

Raketa SpaceX lansirana je u svemir
1/8

Turisti će putovati na Mjesec u kapsuli Dragon koju će nositi najsnažnija SpaceX-ova raketa Falcon Heavy koja je prije samo četiri mjeseca bila uspješno lansirana.

Glasnogovornik SpaceX-a James Gleeson rekao je u priopćenju koje prenosi France Presse da tvrtka "ne odustaje od planiranog slanja putnika oko Mjeseca i da raste zanimanje klijenata" za taj oblik turizma.

To bi bio prvi takav let nakon završetka američke misije Apollo početkom 70-ih i najudaljenija točka u dubokom svemiru do koje je čovjek došao.

Ključne riječi

Komentara 1

VE
velist
11:04 06.06.2018.

Izgleda da 'simulacija' leta na mjesec nije 'pokrila' sve situacije. Kako sada stvari stoje, čini se da neće još dugo. ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije