Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE ZNA SE TOČAN UZROK

Neobičan potres podigao tlo i promijenio krajolik: Novi Zeland se pomaknuo

Novi Zeland
Foto: Google Maps
1/5
29.11.2018.
u 21:14

Glavni grad Wellington se dosad pomaknuo za oko 5 centimetara, dok je najveći pomak zabilježen u Kekerengu

Potresi magnitude 7.8 prema Richteru na Novom Zelandu su uzrokovali podizanje razine dna mora i približavanje sjevernih i južih otoka, javlja CNN.

Tlo se podiglo za gotovo 2 metra nakon potresa i podrhtavanja 2016. godine u Kaikōuri na južnom otočju. Od tada se Rt Campbell primaknuo Wellingtonu za gotovo 36 centimetara te se i dalje pomiče. 

Sigrún Hreinsdóttir, znanstvenica iz geološkog instituta na Novom Zelandu, nije mogla specificirati koji je točan uzrok takvog pomicanja kopna.

- Problem je što vidimo sva ta kretanja, no i dalje ne znamo koji je glavni uzročnik- rekla je geologinja.

Geolozi iz Novog Zelanda smatraju da je ovo "jedan od najsloženijih potresa koji su ikada zabilježili u svijetu", a prilog tome je i činjenica da je potres promijenio krajolik dijelova južnog otoka i proizveo 25 ruptura u tlu, jedna od kojih je uzrokovala okomito pomicanje stijena za oko jedan metar i to brzinom od oko pet kilometara u sekundi.  

Osim Wellingtona, pomak su zabilježili i Kaikōura i Blenheim, koji su se pomaknuli 15 centimetara, dok je najveće pomicanje zabilježeno u Kekerengu koji se pomaknuo za više od 9 metara.

U potresu 2016. godine poginule su dvije osobe. 

POGLEDAJTE VIDEO: Nakon potresa rijeka Vrljika počeka nestajati

 

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
06:53 30.11.2018.

I kak ja sad da dođem na Novi Zeland, ja krenem on se pomakne, Bože, Bože daj se skockaj malo.

VI
Vito
08:18 30.11.2018.

Tlo se podiglo za gotovo 2 metra nakon potresa i podrhtavanja 2016. godine u Kaikōuri na južnom otočju. Od tada se Rt Campbell primaknuo Wellingtonu za gotovo 36 centimetara te se i dalje pomiče. ... Osim Wellingtona, pomak su zabilježili i Kaikōura i Blenheim, koji su se pomaknuli 15 centimetara, dok je najveće pomicanje zabilježeno u Kekerengu koji se pomaknuo za više od 9 metara. --- i to brzinom od oko pet kilometara u sekundi. ::: ???

VI
Vito
08:26 30.11.2018.

i to brzinom od oko pet kilometara u sekundi. ::: Najbolje bi bilo početi pregovore s Australijom za preseljenje __ Ako ovako nastavi otoci će biti raspadnuti, jer je očito da pucaju po šavovima. __ Stanovništvo - ukupno (2005) 4.092.900 - gustoća 15/km2 --- Površina - ukupno 268.680 km2 --- Hrvatska površina - ukupno 56 594 km2 --- Stanovništvo - ukupno (2011.) 4.298.889- gustoća 75,8/km2 __ Mogli bismo ih sve prihvatiti prije nego potonu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije