Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
digitalni lollipop

Simulator okusa: Hoćemo li uskoro lizati ekrane televizora i iPhonea?

lizalica
Foto: National University of Singapore
23.11.2013.
u 12:08

Ova tehnologija mogla bi pomoći i dijabetičarima da bez konzumacije šećera uživaju u okusu omiljenih slastica.

Kakav bi svijet bio kada biste mogli okusiti hranu na reklami? Ili na ekranu degustirati okus špageta koje u filmu kojeg upravo gledate konzumira vaš omiljeni glumac?
Vjerovali ili ne, odgovor na to pitanje pokušavaju doznati znanstvenici u Singapuru koji pokušavaju izraditi digitalnu lizalicu za simuliranje okusa, javlja The New York Times.

Iako zvuči komplicirano, tehnologija je poprilično jednostavna. Lizalica je izrađena od srebrene elektrode, a četiri okusa ( slano, slatko, kiselo, gorko) reproducira nakon što se dodirne vrhom jezika. Kada se okusi kombiniraju, simuliraju ''pravu stvar''.

Projekt je prošlog mjeseca predstavljen na multimedijalnoj konferenciji ACM, no pitanje je kada će i da li će on komercijalno ikada zaživjeti te ljudima omogućiti da lizanjem iPhonea ili televizora okuse viralne stvari.

Ako pretpostavimo da hoće, lako je zamisliti kako bi oglašivači uskoro u reklame proizvoda mogli uključiti i njegov okus obogaćen mirisom i teksturom. Ova tehnologija mogla bi pomoći i dijabetičarima da bez konzumacije šećera uživaju u okusu omiljenih slastica.

>>Google zaraznom igricom proslavio 50 godina kultne serije

Komentara 2

MO
modovisisajteMaraschino
13:16 23.11.2013.

stvarno moraš biti "pametan" da bi to radio... zasloni mobitela spadaju među najprljavije stvari i prepuni su bakterija...

DU
Deleted user
13:13 23.11.2013.

Da, najprije ćemo se na ekran popišati, a onda ga polizati. To ti je ultramoderna tehnologija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije