Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVJETSKI RARITET

Senzacionalno otkriće u Vodnjanu: 'Otvorili smo drvene kutije i pronašli zadivljujuće stvari'

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/13
31.01.2020.
u 13:08

Mons. Jelenić poznat je i kao svojevrstan „CSI župnik“, jer je uz pomoć Forenzičkog instituta u Splitu prije nešto manje od deset godina krenuo rekonstruirati tijela nekoliko desetaka svetaca

Crkva u istarskom gradiću u Vodnjanu poznata je po brojnim relikvijama, a odnedavno je bogatija za vrijednu relikviju lubanje sv. Huberta, zaštitnika lovaca i kopiju Torinskog platna.

– Kada smo započeli s rekognicijom relikvija 2017. i otvorili dotad neotvorene sanduke, našli smo zadivljujuće stvari. Jedna je od njih i lubanja za koju se potvrdilo da je od sv. Huberta, koja je bila zajedno u drvenoj kutiji s još dvije lubanje svetaca. To su jako loši uvjeti za čuvanje relikvija pa predlažem Hrvatskom lovačkom savezu da napravi poseban relikvijar za lubanju sv. Huberta koju bi mogli dolaziti štovati lovci iz cijeloga svijeta jer je to svjetski raritet – kaže nam mons. Marijan Jelenić, župnik u Vodnjanu, koji je cijeli svoj život posvetio istraživanju relikvija u vodnjanskoj crkvi.

1/13

– Riječ je o izuzetno vrijednim relikvijama koje bi dolazili gledati ljudi iz cijeloga svijeta. Pazite, Torinsko platno pogledalo je nakon posjeta pape Benedikta XVI. Torinu više od dva milijuna ljudi. Dio njih sigurno bi došao vidjeti i ovu rijetku kopiju, koja je istih dimenzija kao i original – kaže mons. Jelenić, dodajući kako su vrijednost platna doznali tek nakon što su ga poslali u Zagreb na istraživanje, jer su isprva mislili da je u raspadu i da će ga morati spaliti, kao što se spaljuju svi predmeti koji su imali dodira s relikvijama. No, u Zagrebu je utvrđeno da je riječ o velikoj vrijednosti.

Inače, mons. Jelenić poznat je i kao svojevrstan „CSI župnik“, jer je uz pomoć Forenzičkog instituta u Splitu prije nešto manje od deset godina krenuo rekonstruirati tijela nekoliko desetaka svetaca, a sve uz pomoć DNK metode iz jedne jedine njihove kosti ili dijela tijela, koji se čuvaju kao relikvije u vodnjanskoj crkvi.

– Imamo 786 kostiju koje ćemo podvrgnuti najsuvremenijim metodama, pa ćemo sve doznati o svecima, tj. kako su izgledali, čime su se hranili, dob u kojoj su točno umrli... Vodnjan ima ono što nema cijeli svijet, a to su relikvije 266 svetaca koji su zajednički i Katoličkoj i Pravoslavnoj crkvi, jer su živjeli prije crkvenog raskola 1054. Imamo relikvije 36 zapadnokršćanskih svetaca i 41 žensku relikviju – rekao nam je tada mons. Marijan Jelenić, koji je objavio i monografiju na gotovo 900 stranica.

Komentara 38

NT
Neki Tamo
19:26 31.01.2020.

I dalje mislim da je crkva naj dalje od boga, tuzno ali istinito, sva ta raskos, svo to bogatstvo, sva ta velelepna i grandiozna svetska zdanja prekrivena zlatom, svilom i kadifom ne vrede jedne prolivene suze nevinog deteta.

JO
jocoudriga
15:47 31.01.2020.

Kosti svetaca drugog kemijskog sastava kao u onih koji to nisu? Razlikuju se valjda kao sveta voda i ona obična...očito razlika je samo u riječi "sv."

NE
nemanatrag
14:56 31.01.2020.

Torinsko platno "original" kao i ovo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije