Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Genetska analiza

Analizirali su ostatke neandertalke iz Hrvatske. Znanstvenici objavili rezultate

krapinski pračovjek
Foto: Anđelko Suhodolčan/PIXSELL
06.10.2017.
u 11:46

Znanstvenici su otkrili da je 16 genskih varijanta s neandertalaca preneseno na modernog čovjeka

Cjelovita genetska analiza skeleta neandertalke pronađene na nalazištu Vindija kod Varaždina ne pokazuje tragove incesta u njezinih predaka, za razliku od druge neandertalke koja potječe iz Altaja u Sibiru, objavili su znanstvenici.

Riječ je o drugom cjelovitom mapiranju genoma na skeletu nekog neandertalca, a rezultati su objavljeni u četvrtak.  

Uzorak su bili ostaci žene koja je živjela prije 52.000 godina na području današnje Hrvatske. Rezultati njihova istraživanja, objavljeni u časopisu Science, omogućuju bolje poznavanje naših predaka.

Znanstvenici su tako otkrili da je 16 genskih varijanta s neandertalaca preneseno na modernog čovjeka.

Sekvenciranje je također potvrdilo da su neandertalci živjeli u malenim izoliranim zajednicama i da su se miješali s originalnim pripadnicima Homo sapiensa koji su se selili iz Afrike prema sjeveru.

Jedini genom velike kvalitete koji je do sada bio  proučen jest genom neandertalke koja je živjela prije 122.000 godina u planinama  Altaja u Sibiru. Njezini su geni pokazali da su joj roditelji iz iste obitelji. Možda su bili polubrat i polusestra, a  možda nećak ili nećakinja, smatraju znanstvenici.

"Neandertalci iz Altaja živjeli su u malenim skupinama, u užoj obitelji i njihovi su roditelji bili članovi iste porodice. Mnogi su vjerovali da je to bila redovita praksa u neandertalaca", kaže  Marcia de Ponce de Léon, profesorica na odsjeku antropologije Sveučilišta u Zürichu.

"Međutim, ova studija pokazuje da je neandertalac iz Vindije (nalazište kod Varaždina gdje su pronađeni ostaci žene koja je predmet novog mapiranja) živio u daleko otvorenijim skupinama, vjerojatno nalik na one u kakvima su živjeli moderni lovci sakupljači", rekla je profesorica zadovoljna "novim kapitalnim otkrićima".

Neandertalci su izumrli prije otprilike 35.000 godina. Njihov nestanak i dalje je zagonetka, a dosad se vjerovalo da su živjeli u relativno malenim skupinama, od nekih 3000 ljudi.

Dugo se vremena smatralo da su neandertalci bili špiljski ljudi nerazvijena duhovnog života, no danas se zna da su imali svoje kultove, izrađivali ukrasni nakit, skrbili se za starije članove zajednice i da su poznavali primitivne lijekove.  

Voditeljica studije Kay Prüfer istaknula je, osim toga, da je iznenađena time što se čini da su dva primjerka neandertalki tijesno povezana unatoč geografskoj i vremenskoj udaljenosti.

"To pokazuje da je populacija neandertalaca bila malena", zaključila je.

Komentara 47

MA
marsovac
15:03 06.10.2017.

mozda slovenci, sad ce i to zastititi neandertalac-slovenikus.

Avatar Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
14:31 06.10.2017.

Ne piše ništa o pederluku, jel bilo toga kod njih?

Avatar ŽutiKarton
ŽutiKarton
13:01 06.10.2017.

Komentari zaostaju za neandertalcima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije