Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kontrola

Saudijska Arabija ipak neće zabraniti BlackBerryje

blackberry
Reuters/Pixsell
10.08.2010.
u 15:31

Najave o zabrani BlackBerryja u Saudijskoj Arabiji pojavile su se nedugo nakon što su dužnosnici Emirata objavili da namjeravaju uspostaviti veću kontrolu nad uslugama koje nudi taj telefon.

Nakon što su zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost najavili moguću zabranu korištenja BlackBerryja, telekomunikacijsko regulatorno tijelo u Saudijskoj Arabiji danas je objavilo da će ipak dopustiti nastavak pružanja usluga komunikacije putem tih uređaja.

Svoju odluku objasnili su "pozitivnim pomacima" u pregovorima s kanadskim RIM-om, proizvođačem popularnih pametnih telefona. Zasad nije poznato je li ovo popuštanje trajnog ili privremenog karaktera.

Najave o zabrani BlackBerryja u Saudijskoj Arabiji pojavile su se nedugo nakon što su dužnosnici Emirata objavili da namjeravaju uspostaviti veću kontrolu nad uslugama koje nudi taj telefon.

Analitičari smatraju da je u pozadini svega želja dviju konzervativnih vlada za što većom kontrolom svojih građana i njihove komunikacije što je vrlo teško moguće kada je u pitanju komunikacija porukama putem Blackberryja. Obje zemlje strogo kontroliraju i korištenje interneta.

Saudijski dužnosnici potvrdili su da im je RIM dopustio ograničen pristup informacijama o korisnicima iz njihove zemlje tako što je pristao jedan komunikacijski server premjestiti u Saudijsku Arabiju. Iz kanadske kompanije tvrde da je to najviše što mogu učiniti:

- Ako se od nas zahtijeva da vladi Saudijske Arabije damo sve informacije o korisnicima, onda smo takve podatke dužni dati i vladama drugih zemalja. To jednostavno tako ide - rekla je Cindy Cohn, predstavnica RIM-a.

Premještanje servera u Saudijsku Arabiju vladi te zemlje ipak neće dati mogućnost potpune kontrole nad korisnicima jer se dobar dio podataka čuva na serverima diljem svijeta kojima lokalne vlade ne mogu pristupiti.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar valic
valic
15:36 11.08.2010.

svi bi samo nešto zabranjivali kuda to ide svijet

Avatar Časna seka
Časna seka
18:42 01.09.2010.

Ipak su ohladili mozak. Pregrijava im se na pustinjskom suncu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije