Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tablet računalo

Samsung predstavio stol osjetljiv na dodir

samsung
Reuters/PIXSELL
21.11.2011.
u 21:30

Glavni je dio stola ekran dijagonale čak jedan metar koji podržava punu HD rezoluciju, a osim na dodire prstiju, osjetljiv je i na dodire različitih predmeta

Proizvođači nas svakodnevno bombardiraju novim modelima tablet-računala pokušavajući tako uvjeriti potencijalne kupce da je upravo njihov proizvod najbolji, najbrži i najmoderniji. Od Appleova iPada, koji i dalje drži prvo mjesto po prodaji, preko Samsungova Galaxy Taba, jeftinog Huaweija pa sve do HTC-ova Flyera – svi tableti imaju manje-više slične karakteristike i izgled, no korejski Samsung odlučio je otići korak dalje.

U suradnji s Microsoftom predstavio je stol s ekranom osjetljivim na dodir nazvan SUR40 koji može podnijeti 50 različitih dodira u isto vrijeme. Glavni je dio stola ekran dijagonale čak jedan metar koji podržava punu HD rezoluciju. Zanimljivo je i da, za razliku od ostalih zaslona na sličnim uređajima, ekran na SUR40 nije osjetljiv samo na dodire prstiju već i na dodire različitih predmeta, pa se tako ovim “računalom” može upravljati i uz upotrebu stylusa ili obične olovke.

U “stol” debljine desetak centimetara ugrađeno je snažno računalo s instaliranim Microsoftovim Windowsima koje je odgovorno za rad cijeloga sustava. Osnovna je namjena ovog tableta pomoć u marketinškim prezentacijama i crtanju građevinskih projekata, a može služiti i za igranje društvenih igara. Uz tablet dolaze i neke korisne aplikacije poput one koja djecu uči crtanju, dok će korisnike društvenih mreža svakako zanimati aplikacija za jednostavno uređivanje i postavljanje slika na popularni Facebook.

Iako ovo nije prvi uređaj takve vrste jer je Microsoft već radio na sličnim projektima, zahvaljujući Samsungu napravljen je velik pomak u kvaliteti i jasnoći slike na ekranu, i to primjenom tehnologije PixselSense. SUR 40 ne mora biti samo “stol” jer, skinete li mu noge, možete ga postaviti na zid ili ga čak ugraditi u njega. Imate li u svom stanu ili kući dovoljno prostora, ali i poveći iznos na bankovnom računu, uređaj ćete zasad moći kupiti u Velikoj Britaniji po cijeni od oko 65.000 kuna.

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
23:27 21.11.2011.

Najviše zgodna aplikacija takvog stola je ugostiteljstvo odnosno imao sam prigodu vidjeti na TV demo \"malenmekan\" tvrtke gdje su prikazali mogućnost kompletnog jelovnika na takvom stolu i naručivanja potezom prsta preko ekrana. Doista impresivno!

SK
Skipper
09:01 22.11.2011.

Pa je zgodno no zamisli kolike bi bile cijene u tom restaču kad bi recimo netko opremio dvadeset stolova takvim ekranima...a što ako ga zaliješ gemištom?

DU
Deleted user
10:27 22.11.2011.

Ne znam koje će biti cijene takvih stolova u stvarnosti, ali će sigurno padati u godinama koje slijede. Uostalom, takvi stolovi štede konobarsku satnicu i računaju se poreznim mjerilima kao investicija. Za razliku od svih dosadašnjih mišocentričnih OS, W 8 će biti naglašeno razvijan za ekrane osjetljive na dodir pa će s masovnom proizvodnjom takvih ekrana sigurno pasti i cijena XXXL dimenzija. A što se tiče prolijevanja, Lenovo već danas ima monitore osjetljive na dodir u njihovim ALL IN ONE računalima koji se temelje na IC zrakama uz rubove ekrana i takvima ne smeta ni tekućina niti otisci prstiju odnosno naslage na površini monitora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije