Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI U NEW YORKU

Stiže Galaxy Note 10: Pet stvari koje donosi novi Samsungov adut

Samsung lansirao nove jake mobitele Note 10 i Note 10+
Foto: Danijel Lijović
1/11
07.08.2019.
u 23:38

Note 10 ima trostruku kameru, a Note 10+ i još jednu dodatnu - sa senzorom za dubinu

Samsung je upravo predstavio svoje nove smartfon adute. U New Yorku je svoju svjetsku premijeru dobila nova Galaxy Note serija s modelima Note 10 i Note 10+. Ovaj brend pametnih telefona i obično ima vrlo istaknuto mjesto u Samsungovom portfelju i redovito je među najpoželjnijim Android mobitelima. Ove godine godine je još bitnija utakmica za Samsung koji će nastojati uzeti dio tržišta nazad od Huaweija nakon što su Kinezi dio ljeta bili pod izazovom zbog američke blokade. 

A nova serija dolazi s jačim procesorom i baterijama, boljom kamerom za fotografije i video, s više memorije i s nešto manjom veličinom zaslona. Ovo zadnje definitivno treba također pozdraviti jer su top mobiteli opet počeli biti sve veći, a time mnogim korisnicima i nepraktičniji za svakodnevno korištenje. Galaxy Note 10 ima zaslon od 6.3 inča, a veća verzija Galaxy Note 10+ ima 6.8 inča. 

Oba koriste nove 7nm čipsete (vlastite i Qualcommove, ovisno o regiji gdje se prodaju), više radne memorije (od 8GB do 12GB, ovisno o modelu) i više prostora za pohranu (256 GB, a najjači model ima 512 GB). 

Note 10 ima trostruku kameru, a Note 10+ i još jednu dodatnu - sa senzorom za dubinu, čime Samsung hvata korak za kineskom konkurencijom. 

Istaknimo pet stvari po kojima se ističe nova Note serija:

1. Nova kamera

Samsung se pridružio ostalim Android brenovima i također uveo foto senzor za bolje dubinsko snimanje  - DepthVision. Taj objektiv bi trebao donijeti bolje 3D skeniranje objekata i kvalitetnije snimanje s dodacima proširene stvarnosti. Malo je promijenjen i dizajn rasporeda kamera u kućištu, pa sada sa stražnje strane nalikuje Samsunovom A9 modelu koji ima čak četiri stražnja objektiva u nizu jedan ispod drugog.

2. Jača i još zabavnija S olovka

S Pen olovka, zaštitni znak svake generacije Note serije dobila je više pojačanja, sada koristi Bluetooth, ima žiroskop i akcelerometar, i sada s izvlači iz donjeg dijela kućišta, a ne gornjeg. Najznačajniji je uvođenje žiroskopa pa sada možete raditi više cool stvari gestama. Možete glumiti i Harryja Pottera i pomicanjem olovke u zraku upravljati kamerom. Možete zumirati i odzumirati video kružnim pokretima...

3. AR Doodle

Samsung je nastavio i širiti značajke u proširenoj stvarnosti. Sada možete crtati i pisati po fotografiji. Ukratko možete svaku fotografiju još obogatiti vlastitom kreativnošću ili napraviti svoj "meme" hit za društvene mreže.

4. I veći i manji zaslon

Lanjski model je imao zaslon od 6,4 inča, a sada je na osnovnom modelu to smanjeno na 6,3 inča. No, tu je i dalje jedna "glomazna" verzija u vidu Note 10+ koji ima 6,8 inča. Nešto je smanjena i rezolucija zaslona, na Note 10 sada iznosi 2280x1080, a na Note10+ 3040x1440.

5. Nema više audio jacka

Konačno je i Samsung na Noteu odlučio odustati od starog hita - 3,5 mm audio utora.

 

Oba mobitela dolaze i s očekivano visokom cijenom od 949 eura pa sve do 1.299 eura za jači 5G model. Note 10 LTE - 949 eura, Note 10 5G - 1.049 eura, Note 10+ LTE - 1.099 eura, Note 10+ 5G - 1.299 eura. Na tržište izlaze već od 23. kolovoza.

Samsung lansirao nove jake mobitele Note 10 i Note 10+
1/11

Evo kako to izgleda u pregledu foto senzora svakog modela. Note 10: 16 MP ultra širokokutna kamera (F2. 2, s pregledom od 123 stupnja), 12 MP širokokutna kamera s pomičnom fokalnom duljinom (F1.5-F2.4 s optičkim stabilizatorom) i 12 MP telefoto objektiv (F2. 1). Taj model dolazi sa selfie 10MP  kamerom (F2.2).

Ovo su pak specifikacije za kameru na Note 10+:

16 MP ultra-širokokutna kamera (F2.2 i s kutom od 123 stupnjeva), 12 MP širokokutna kamera s pomičnom fokalnom duljinom i optičkom stabilizacijom slike (F1.5-F2.4), 12 MP telefoto objektiv (F2.1) i dubinski VGA senzor. Selfie kamera: 10 MP (F2.2).

"Od samog početka Note je sinonim za najbolju tehnologiju i značajke, a moderni korisnici su to prepoznali i koriste ga kako bi povećali svoju produktivnost i kreativnost. Bez obzira na to rješavaju li veliki projekt za posao, snimaju ili uređuju videozapise ili igraju omiljene igre, svaki element Galaxy Note10 pametnog telefona dizajniran je na način da pruži više, brže i bolje.", istaknuo je DJ Koh, predsjednik i izvršni direktor Odjela za IT i mobilne komunikacije tvrtke Samsung Electronics.

Note 10 je najuži Note dosad s najvećim omjerom prednje površine i zaslona. A vjerojatno će vam još bitnije biti da zaslon sada emitira manje plavog svjetla. Na sigurnosnoj strani također pomaže umjetna inteligencija - sada može otkriti ako netko pokušava lažirati sken prsta.  

S Pen dobio žiroskop

Samsungov Note uvijek je bio prepoznatljiv po S Pen olovki, a svake godine Korejci se trude dodati nove značajke. Uspjeli su i ovog puta, za razliku od prethodnog modela redizajnirana S Pen olovka sada ima funkciju pokreta S Pen Air korisnicima daje mogućnost prilagodbe, tako da mogu igrati videoigre ili koristiti omiljene aplikacije pomoću gesta i pokreta u zraku, bez dodirivanja zaslona uređaja. Tako možete osim pokretanja videa olovkom i zumirati video. 

Zanimljivo zvuči i nova značajka u snimanju videa, kada zumirate video, sada će se istovremeno 'zumirati' odnosno pojačati i zvuk udaljenije scene koju približavate. 

Dakako, olovkom i dalje možete raditi detaljne bilješke, skiciranje i cijeli niz funkcija. Bilješke možete snimiti kao tekstualni ili pdf dokument i lako podijeliti.

Samsung je u New Yorku predstavio i novu liniju svojih pametnih satova Samsung Galaxy Active, kao i novi laptop Samsung Book S s baterijom koja bi trebala potrajati 23 sata rada. 

Komentara 3

VT
vecernji_tabloid_popa_tolja
08:36 08.08.2019.

Za što služe ovi mobiteli, mogao je pisac teksta objasniti zasto bi netko tko koristi npr. Samsung J7 kupio ovu ocito masinu( strojari) . Ima li smisla platiti 1000 eura itd

FR
fruitfly
07:34 08.08.2019.

"3,5 inčnog audio utora"??? ... valjda 3 5 mm!? Pročitajte više na: https://m.vecernji.hr/techsci/samsung-lansirao-nove-jake-mobitele-note-10-i-note-10-1337205 - m.vecernji.hr

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije