Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U San Franciscu

Samsung lansirao Galaxy S10 seriju i najavio svoje prve Fold i 5G mobitele

Galaxy S10 i Galaxy S10+
Foto: Danijel Lijović
1/24
20.02.2019.
u 20:33

Samsung je predstavio i svoj prvi 5G pametni telefon - Galaxy S10 5G

Samsung je upravo lansirao nove mobitele i nosive uređaje. U San Franciscu su najavljeni dugo očekivani Samsungov prvi mobitel s preklopnim zaslonom te kompanije Samsung Galaxy Fold, a predstavljena je nova generacija Galaxy S serije: S10, S10+, S10e.

Veliki korejski brend smartfona imao je tešku lanjsku godinu u kojoj prethodni modeli u nedostatku inovacija nisu opravdali očekivanja dok je konkurencija iz Kine zabilježila velike uspjehe, posebice u Europi. Zato je Samsungu nužna pobjeda inače bi mu se mogla poljuljati pozicija kao najvećeg svjetskog proizvođača pametnih telefona.

VIDEO Ovako izgleda prvi Samsungov mobitel s preklopnim zaslonom: Samsung Galaxy Fold

Stoga je Samsung odlučio plasirati svoje nove adute već i prije Svjetskog mobilnog kongresa u Barceloni, gdje se očekuje da više Android brendova predstavi svoje modele. A naglasak je upravo dan na preklopni mobitel koji bi mogao biti nova vruća utakmica velikih brendova jer je više jakih igrača najavilo svoje verzije foldable varijanti. A Samsung je novu stranicu u razvoja mobitela otvorio gotovo 10 godina od pokretanja svoje slavne Galaxy serije u ožujku 2010. godine.

Galaxy S10 i Galaxy S10+
1/15

Galaxy Fold izgleda prekrasno i moćno. Riječ je o jednom od najjačih mobitela današnjice, a kada se rasklopi postaje i najveći 7,3 inčni Infinity Flex zaslon na kojem se istovremeno mogu pokrenuti 3 paralelne aplikacije. Mobitel u preklapa u kompaktni uređaj s pokrovnim zaslonom odličnim za gledanje filmova i korištenje više sadržaja istovremeno. 

Samsungov Fold istovremeno dolazi i s visokom cijenom od 1.980 američkih dolara! Budućim kupcima stiže od 26. travnja. Za Hrvatsku još nije poznat datum dolaska, no očekuje se da će malo kasniti. 

Tako su skupi pametni telefoni postali još skuplji, no preklopna varijanta konačno donosi i veću inovaciju koja se već godinama očekivala na ovog vrlo kompetitivnom tržištu mobitela.

Foto: Danijel Lijović
Sva tri nova S10 mobitela pokazana u San Franciscu imaju audio jack utor

– Naša misija je biti inovator novog razvoja mobitela.  Iskoristit ćemo snagu 5G mreže i umjetne inteligencije za novu generaciju uranjajućih i inteligentnih iskustava. Ove će tehnologije dotaknuti sve uređaje i sve platforme. Onaj tko kaže da je ono što je moguće već napravljeno, kažem mu pogledaj bolje jer budućnost upravo počinje  – izjavio je Samsungov predsjednik mobilnog biznisa DJ Koh.

Samsung je najavio i skori izlazak svog prvog 5G pametnog telefona - Galaxy S10 5G. Dolazi s najvećim zaslonom S10 serije - 6,7 inčni Infinity-O, trodimenzionalnom 3D dubinskom kamerom i s jakom baterijom od 4.500 mAh-a. Korejci tvrde da njihov 5G mobitel može preuzeti cijelu sezonu neke TV serije u samo nekoliko minuta.

VIDEO Evo kako je lako puniti drugi uređaj novim Samsungovim S10+ mobitelom

Modeli S10 i S10+ dobili su i nove verzije kamera, Samsung se odlučio za varijantu trostruke stražnje kamere kojima su dodani ultra-široki objektivi s vidnim poljem od 123 stupnjeva. Teško da ćete više naći zgradu ili prizor koji vam neće stati u kadar. Umjetna inteligencija pomaže foto senzorima da automatski prepoznaju scene, a značajka "Shot Suggestion Galaxy S10" nudi automatske preporuke za kompoziciju fotografije. S10 ima 6,1 inča zakrivljeni Dynamic AMOLED zaslon, a S10+ je za nijansu veći - 6,4 inča.

Galaxy S10 i Galaxy S10+
1/15

Selfie kamera na većem S10+ modelu je sada dvostruka 10 megapikselna kamera koja ima nove značajke Live Focus snimanja s više varijanti namještanja efekta zamućivanja pozadine.

Nova Galaxy S serija dolazi odlično opremljena snagom, od nove generacije 7nm i 8 nm čipseta i početnih varijanta od 8GB radne memorije i 128 GB prostora za podatke, a skuplja varijanta S10+ dolazi s 1 TB ROM-a (uz mogućnost dodavanja dodatne 512 GB microSD kartice do 1.5 TB)! Konačno ćete imati dovoljno prostora za sve fotografije i videa. A dodan je i cijeli niz softverskih značajki koje bi trebale povratiti slavu Samsungovoj Galaxy seriji, i nove kupce.

Samsung hvata zaostatak za konkurencijom i na bežičnom punjenju koje je sada i reverzibilno pa novi modeli mogu puniti i druge kompatibilne uređaje (Qi tehnologija). Pojačana je i Wi-Fi tehnologija (podržan je novi Wi-Fi 6 standard), a i kućište je dobilo jaču zaštitu s novim certifikatom Corning Gorilla Glass 6.

Evo i cijene novih mobitela koji će u Hrvatskoj biti dostupni u trgovinama i online od 8. ožujka (prednarudžbe kreću od 21. veljače): Galaxy S10 počinje od 6.999 kuna, Galaxy S10+ od 7.699 kn, a kompaktna verzija od 5,8 inla Galaxy S10e od 5.799 kn.

Komentara 1

BA
BakaMraz
08:41 21.02.2019.

Samo neka oni drze cijenu od 1.000 €, prodaja i njima i Aplu je pala za 25%, Huawei ih unistava, za duplo manju cijenu daje sve sto i oni. Moje kolege u poduzecu su svi presli sa Samsunga na Huawey ukljucujuci i mene, vec to im je u Samsungu 25 prodanih mob. manje. Samsung, a i Aple, ne shvacaju da je proslo vrijeme kad si mogao promijeniti 2 ikone, nazvati to novim modelom i opaliti cijenu od 7.500 kn.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije