Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GALAXY S20 ULTRA

Samsung je otišao “all in” i stvorio mega stroj, ali jesmo li dobili baš sve ultra

Foto: Danijel Lijović
1/25
05.05.2020.
u 16:50

Samsung je uspio stvoriti megatelefon s puno zanimljivih i korisnih značajki, no ipak nemam dojam da je stvorio i najbolju kameru na tržištu

Kad su posljednjih godina mobiteli počeli dobivati dvostruke, trostruke pa i peterostruke kamere, mnogi su me pitali koliko nam objektiva na kameri mobitela treba. A i kako to sve onda rezultira većom kvalitetom.

Odgovori inženjera i onih stručnjaka koji rade na stvaranju takvih uređaja obično ide u smjeru: svaki dodatak može pomoći, ali uvijek ovisi koliki nam budžet daju za stvaranje konfiguracije kamere, a koliki za bateriju, ekran...

E, pa u Samsungu su očito odlučili zaigrati se i u jedan poseban model ubaciti sve što se ubaciti može, pa i onaj sudoper ili izbočeni ‘solarni panel’ od kompleta kamera na novom Samsungovu flagshipu Galaxy S20 Ultra.

Foto: Danijel Lijović

Ovo je mobitel natrpan moćnim sastojcima od najnovijeg čipseta Snapdragon 865, gomilom radne memorije (16GB), megabaterijom (5000 mAh) i suludim brojkama na kameri (108 megapiksela senzor i svemirski 100x zum), a tu je i još bolji zaslon (120 Hz) i snimanje videa u 8K rezoluciji...

VIDEO Slow-motion snimanje

Ukratko, ovo je ‘monstrum’ od telefona! I još s potpisom Samsunga pa nema sumnje da je riječ o vrhunskom uređaju, ali kada se detaljnije pogleda i poigra s ovim mobitelom, ipak nije baš sve savršeno. Uz to što je ovo najveći zaslon Samsungova mobitela (da, veći i od Notea), ujedno je i najskuplji (ne računaju foldable varijante).

U Hrvatskoj je preporučena cijena – 10.499 kuna. Veliki (visok čak 16,6 cm!) i težak (220 grama) uređaj nije baš najugodniji za dugotrajne tipkanje iz kreveta, recimo, niti će biti svakome jednostavno koristiti ga jednom rukom (iako Samsung ima dobar softver za optimiziranje rada jednom rukom). Ali, svakako ćete guštati konzumirajući sadržaj s ovoga prekrasnog ekrana koji je konačno skočio sa 60 na brzinu od 120 Hz osvježavanja ekrana.

Samsung je uvijek radio najbolje zaslone, ali ovdje bih ipak još dao prednost iPhoneu u mekoći dodira zaslona. Ipak, ovih 120 Hz ne možete koristiti uz maksimalnu rezoluciju (3200x1440), što je vrlo vjerojatno ograničenje kako bi se sačuvala baterija.

Foto: Danijel Lijović
Odličan za makro fotografije

Dobra je vijest da se ultravelika baterija brzo puni pa za sat vremena već imate 96 posto baterije (od potpuno ispražnjene). Uspijevao sam cijeli dan odraditi na jednom punjenju baterije (gotovo pet sati uključenosti zaslona), iako nekad i jedva (16 posto na kraju dana).

Foto: Danijel Lijović

A, uz 60 Hz korištenje osvježenosti zaslona produljilo bi se i trajanje baterije (oko 36% na kraju dana). Dakle, primijeti se razlika. Iako, i sa 60 Hz ovo je sasvim odličan zaslon i vrlo ugodan za dugo korištenje.

Zumiraj koliko te volja

Na Ultri je dakako najveći naglasak stavljen na kameru, ovdje su si inženjeri dali oduška i stavili fizički najveći senzor dosad u neki Samsungov flagship pa smo dobili golemu izbočinu na stražnjem dijelu kućišta. Unutra su, između ostalih, širokokutni senzor od 108 megapiksela i telefoto objektiv od 48 megapiksela koji ima 100x “svemirski” zum.

Ovo su odlične kamere, ali velike brojke ne znače uvijek najbolje kamere. Dojma sam da će Samsungu ipak trebati malo softverskog peglanja i možda još koje izdanje ovakvih kamera da preskoči iPhone i Pixel.

Foto: Danijel Lijović
Zumiranje: 1x (gore lijevo), 12x (gore desno), 30x (dolje lijevo) i 100x (dolje desno)

Što se samog zuma tiče, ovo doista jest najbolji zum koji je Samsung imao. Nećete se baš usrećiti maksimalnim uvećanjem od 100 puta, ali 10x puta uvećanje bit će prekasno čisto s puno detalja, a i 30x zum isporučuje odlične kadrove premda slikali metu s velike udaljenosti.

Sviđa mi se i varijanta da kod velikog zumiranja iskoči i mali okvir koji služi kao mapa šireg područja koje snimate pa se možete lakše orijentirati što zapravo snimate.

Foto: Danijel Lijović

Kod makrosnimanja i kod snimanja videa može se uočiti malo kašnjenje autofokusa, pogotovo kada pomičete mobitel. A iako zvuči vrlo impresivno, snimanje 8K videa isto nije baš idealno, u startu dobijete približenu sliku pa nije lako cijelu scenu uhvatiti u kadar, a dakako na kraju ćete dobiti i težak file koji nije baš lako odmah uploadati.

Foto: Danijel Lijović
Noćno snimanje bi moglo biti još bolje, ali stoji da daje više prirodne boje, nego izvještačene

Dakle, Samsung je uspio stvoriti megatelefon s puno zanimljivih i korisnih značajki, no ipak nemam dojam da je stvorio i najbolju kameru na tržištu. Za to ćemo ipak morati pričekati neko novo izdanje Ultre ili drugih nasljednika...

Komentara 2

Avatar SandraEE79
SandraEE79
23:13 09.05.2020.

w​w︅︆​w​.​​l​o︅︆v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​​u​b

Avatar MargaretUC79
MargaretUC79
23:25 05.05.2020.

w︆­w︆­w︆­.︆­k­i︆s︆­s︆­tok︆­.︆­c︆­o︆m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije