Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPROBALI SMO

Samsung Galaxy A9: Snažan i lijep, ali nova kamera nije opravdala cijenu

Foto: Danijel Lijović
1/15
04.12.2018.
u 16:06

Samsung je proizveo svoj najjači smartfon u srednjoj kategoriji, no uz mnošto zanimljivih specifikacija stigla je i skuplja cijena

Koliko vam kamera treba na mobitelu? Na ovo pitanje, izgleda, odgovor više nije toliko jednostavan. Doživjeli smo pravo bujanje fotosenzora kod svih velikih proizvođača (osim Googlea). Nakon što je Huawei uspješno progurao tri stražnje kamere na svojem proljetnom modelu P20 Pro, bilo je samo pitanje vremena kada će netko otići i korak dalje.

Učinio je to Samsung, ali ne na flagship smartfonu, nego na pojačanom uređaju srednje kategorije – A9 – prvi mobitel poznatijeg brenda koji ima čak četiri stražnje kamere! Samsung je od A9 odlučio napraviti svoj najjači uređaj dosad u srednjoj klasi pa je imalo logike da tu isproba i novi dizajn kamere.

I je li u tome uspio? A9 doista jest vrlo zanimljiv, krcat je snažnih specifikacija, ima velik kapacitet baterije (možda i najbolji dosad u Samsungovim mobitelima) i prekrasan zaslon, ali ima i jedno neispunjeno obećanje. Eksperiment s kamerom ipak nije sasvim uspio. Kamera mu nije loša, ali ipak ne doseže kvalitetu flagship mobitela, pogotovo u težim uvjetima.

Dizajn: Najljepši u svoj kategoriji

No, krenimo redom. Ako gledamo po dizajnu, ovo je jedan od najljepših mobitela srednje klase uopće. To se pogotovo odnosi na lijepi i veliki Super AMOLED 6.3-inčni zaslon (omjer slike 18.5:9, rezolucija zaslona je 1080x2220). Ovo je veliki i visoki mobitel, dimenzija koje su gotovo identične najboljim Android flagshipovima ove godine. No, mali je nedostatak dizajna raspored stražnjih kamera: može vam se lako dogoditi da prelazite prstom preko najniže kamere.

Unutra nije najjači čipset, ali Snapdragon 660 dobro obavlja zadatke, plus prati ga čak 6 (ili 8, ovisno o modelu) GB radne memorije. Pohvalno je što dolazi s internom memorijom od 128 GB i to bi stvarno već trebala biti donja granica na mobitelima. 

Foto: Danijel Lijović
Kamera će automatski pojačati boje i donijeti vam efektniju fotografiju, no ponekad algoritmi malo u tome i pretjeraju:

Foto: Danijel Lijović
Lijevo: Primjer dodanih boja za efekt  Desno: Stvarniji prikaz ulice

Veliki je plus što uz utor za dvostruki SIM dolazi i još jedan prostor za microSD karticu (kapacitet do 512 GB), što je prava rijetkost, a može biti iznimno korisno ako već godinama imate svoje podatke na ranijoj kartici. A9 još ne koristi najnoviji Androidov operativni sustav, nego 8.0 Oreo, ali to i nije sad neka posebna mana.

Odlična baterija

Prije punog dojma kamere, moram istaknuti i pohvaliti jako dobru bateriju. Kapacitet od 3800 mAh-a vrlo je zahvalno za srednju kategoriju mobitela. U korištenju se pokazalo da traje dulje, nego većina prijašnjih Samsungovih modela, a to uključuje i dobar dio Samsungove flagship serije prijašnjih godina. Izgleda da se Samsung od zadnje Note serije doista popravio u tom pogledu.

U režimu korištenja bez ikakve štednje baterije od jutra do 21.30 navečer ostalo mi je 18 posto baterije. No, u srednjem načinu štednje ostalo je čak 45 posto baterije u 22.15 sati. Dakle, sasvim dovoljno da i drugo jutro nastavite normalne aktivnosti bez traženja punjača.

VIDEO Noćna šetnja snimljena mobitelom Samsung Galaxy A9

Punjenje baterije je isto bilo sasvim zadovoljavajuće i u rangu nekih premium modela - od potpuno ispražnjenje baterije do 100 posto trebalo je 100 minuta i 20 sekundi. Evo kako je to izgledalo u etapama: 30 minuta - 34 posto, 60 minuta - 68 posto, 90 minuta - 96 posto, 97 minuta - 99 posto. 

Za dvije epizode Seinfelda (48 minuta) preko aplikacije Amazon Prime potrošio sam 9 posto baterije. Sve u svemu, nemam zamjerki za bateriju

Kamera ostala dužna

No, imam zamjerki kad je riječ o kameri. Upravo je kamera trebala biti glavni adut ovog modela, no četverostruki senzor ipak se nije pokazao kao pun pogodak za Samsung, barem još ne. Za danjeg svjetla snimit će odlične fotografije. Tu su i zanimljive mogućnosti širokog kuta snimanja, optimiziranja scene, ručno upravljanje dubinskim poljem i još gomila opcija.

Ručno možete lako izabrati kojem ćete fotosenzoru dati prednost, no lako se i pogubiti u tom mnoštvu izbora kada samo želite uključiti kameru i čim prije snimiti pravi trenutak.

Foto: Danijel Lijović
Sagrada Familia u Barceloni  - noćni kadar s dobro vidljivim detaljima u sredini fotografije ali se u rubovima kadra slika zamuti

Također, u tom prebacivanju iz “normalnog” kadra u širokokutni ili zumirani lako ćete dobiti i čudnije boje. Na to se sve još možete naviknuti, no kada kameru upotrijebite u malo zahtjevnijim uvjetima, dobit ćete više šumova na fotografiji, a rubovi kadrova neće biti jednako oštri.

Foto: Danijel Lijović
Fotografija hrane iz velike blizine i uz dobru osvjetljivost mogla je biti i oštrija

S obzirom na relativno visoku cijenu ovog modela za srednju kategoriju (oko 4200 kuna), to je ipak minus. Nadajmo se da će Samsung u sljedećim modelima “popeglati” kameru ako zadrži takav dizajn. 

Ključne riječi

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije