Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Teške optužbe

Saga o seksualnom uznemiravanju i otkazima u Googleu

Andy Rubin
Foto: YouTube/Screenshot/Recode
30.10.2018.
u 11:31

Andy Rubin, poznat kao tvorac Androida, glavni je negativac u Googleovu slučaju o otkazima i nedoličnom ponašanju

Je li Google, jedna od najmoćnijih tehno tvrtki na svijetu, prikrivao optužbe za seksualno uznemiravanje na radnom mjestu dijela visokog menadžmenta. Je li te probleme riješio tako da su ‘krivci’ debelo novčano zbrinuti na ‘odlasku’ iz tvrtke. Sudeći prema napisima The New York Timesa, jedan od iznimno popularnih bivših Googleovaca - Andy Rubin, poznatiji i kao tvorac operativnog sustava Android, upravo je tako otišao još 2014.

Otpremnina mu je navodno vrijedila - što novaca što dionica - 90 milijuna dolara koja se isplaćuje tijekom četiri godine, a zadnja uplata trebala bi se dogoditi sljedećeg mjeseca. Osim njega, tvrdi NYT, još su dvojica top managera bila u sličnoj poziciji, a Google je sve učinio da ih zaštiti i bogato novčano otpremi i cijelu stvar zataška.

Tekst u NYT naljutio je sve, Googleove zaposlenike i sadašnje menadžere jer pokušavaju doznati je li doista takvo što ‘odrađeno’, javnost koja je u šoku zbog takve prakse Googlea. Istovremeno, bijes i nevjerica stigla je od Andy Rubina, koji je putem Twittera objavio da su optužbe o bilo kakvu nedoličnu ponašanju netočne, kao i da je suludo napuhana novčana naknada za odlazak iz tvrtke.

Rubina je za seksualno uznemiravnje svojedobno prijavila njegova podređena, točnije, kako piše NYT, optužila ga je zbog prisiljavanja na oralni seks u hotelu još 2013. godine, a njenu tvrdnju u prošlotjednom tekstu potkrepljuju i dva izvršna direktora Googlea, koja su ostala anonimna.

Interna istraga, odrađena je odmah po prijavi prije pet godina te je pokazala da su optužbe osnovane, a Larry Page, suosnivač i direktor Googlea zatražio je od Rubina da ode iz tvrtke. Tako se i dogodilo. A ono što je javno bilo poznato jest da je Rubin bio u izvanbračnoj vezi te da postoji prijava, ali nije bilo poznato kakve je uistinu prirode kao ni financijski uvjeti pod kojima je otišao iz tvrtke.

Bijesni Rubin sada tvrdi da novinarski uradak vrvi netočnostima te da pretjeruju s kompenzacijom koja mu je dana za odlazak. Usto, kazuje, nikada nije zaposlenicu prisiljavao na seks u hotelskoj sobi. Neimenovani izvori u tekstu koji iznose činjenice o mom privatnom životu duboko su uznemirujuće, ističe Ruibn.

A cijela priča, smatra, tempirana je tako da omete proces razvoda i borbe za skrbništvo. Usto putem svojeg glasnogovornika Rubin poručuje da je Google napustio samostalno i prema vlastitim uvjetima Nakon što je napustio tvrtku Rubin je osnovao novu. Pri tom mu je glavni investitor u nove poduhvate bio upravo Google. Google je mogao s obzirom na težinu optužbi Rubina otpustiti bez ikakvih strahova da bi mu kontratužba mogla naštetiti.

Google inače, prema riječima Eileen Naughton, potpredsjednice uprave za ljudske resurse tvrdi da sve pritužbe i prijave o nedoličnom ponašanju uzimaju ozbiljno. Sundar Pichai, prvi čovjek Googlea, nakon izlaska članka zaposlenima se obratio pismom u kojem kaže da je zbog seksualnog uznemiravanja 48 ljudi dobilo otkaz u zadnje dvije godine i to bez otpremnine. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije