Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTPOR KONKURENCIJI

Rusko 'njet' Samsungu i iPhoneu: Evo kakav su mobitel izbacili na tržište

Yandex.Phone
Foto: Yandex
1/3
05.12.2018.
u 15:38

Stajat će 17.990 rubalja (269 dolara) a kao operativni sustav koristit će Android

Ruski internetski gigant Yandex u srijedu je javnosti predstavio svoj prvi pametni telefon u sklopu nastojanja obrane udjela u matičnom ruskom tržištu od prodora divova poput Googlea, Applea i Samsunga.

Kompanija koja stoji iza najčešće korištene internetske tražilice u Rusiji i na području nekadašnjeg Sovjetskog Saveza u posljednje vrijeme nastoji proširiti poslovanje na nova područja kako bi obranila tržišni udio od Googlea. Kreirali su tako telefonske aplikacije za naručivanje taksija i hrane.

Njihov novi pametni telefon Yandex.Phone bit će pušten u prodaju u četvrtak u Rusiji a bit će dostupan i u internetskoj prodaji. Stajat će 17.990 rubalja (269 dolara) a kao operativni sustav koristit će Android.

Prema specifikacijama i cijeni spada u srednju kategoriju pametnih telefona. Zaslon je veličine 5,65 inča (rezolucija 1080x2160). Ima Qualcommov Snapdragon 630 čipset, 4GB RAM-a i 64 GB prostora za pohranu datoteka. Stražnja dvostruka kamera ima fotosenzore od 16 i 5 megapiksela. 

Projektirao ga je Yandex a proizveden je u Kini.

Uređaj ima instalirane Yandexove aplikacije za plaćanje, glazbu, karte, naručivanje taksija i hrane, te 'sekretaricu' Alisu, sličnu Amazonovoj Alexi.

"Napravili smo Yandex.Phone kako bismo ruskim korisnicima ponudili pametni telefon opremljen svim lokaliziranim alatima koji korisnicima olakšavaju obavljanje svakodnevnih rutinskih poslova", izjavio je u priopćenju Fjodor Ježov iz Yandexa.

"Na pametnom su telefonu Yandexove aplikacije predstavljene u obliku ekosustava s Alisom u središtu. Za rješavanje zadaća nije potrebno otvarati pojedinačne aplikacije - samo pitajte Alisu", pojasnio je Ježov.

Telefon predstavlja novu veliku fazu u razvoju Yandexa koji njime želi konkurirati divovima poput Applea, Samsunga i Huaweija.

Yandex je ušao u upotrebu devedesetih godina prošlog stoljeća kao tražilica slična Googleu a u međuvremenu se proširio na sve dijelove ruskog Interneta preko aplikacija koje Rusi koriste svakodnevno.

Yandexov telefon nije prvi kojeg je razvila neka ruska kompanija. Tu poziciju drži YotaPhone kojeg je 2013. godine lansirala ruska tvrtka Wonderful a također se proizvodi u Kini. Njegova su posebna karakteristika bili zasloni na obje strane telefona, što ipak nije bilo dovoljno za značajniji odaziv na tržištu.

Yandex je puno utjecajnija kompanija od Wonderfula, njegove su dionice uvrštene u kotaciju Njujorške burze a poznat je po sklonosti kreativnim rješenjima, napominje agencija AFP.

VIDEO Kineska tvrtka prestigla Samsung i LG i ušla u povijest: Prvi mobitel sa savitljivim zaslonom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije