Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KASPERSKY LAB

Ruska tvrtka razotkrila američki špijunski program na računalima

Barack Obama
Foto: ilustracija
17.02.2015.
u 08:58

U 30 zemalja pronađena su osobna računala zaražena jednim ili više špijunskim programom

Ruski proizvođač sigurnosnog softvera razotkrio je niz cyberšpijunskih programa zapadnih zemalja, uključujući i američki, prenosi Reuters. Prema cyber-stručnjacima i bivšim operativcima, američka obavještajna agencija NSA sakrila je špijunski softver u tvrde diskove western Digital, Seagate, Toshiba i ostalih velikih proizvođača, što bi im omogućilo da prate većinu računala na svijetu.

Iz Kaspersky Laba, poznatog proizvođača antivirusnih programa sa sjedištem u Moskvi, priopćili su da su u 30 zemalja pronašli osobna računala zaražena jednim ili više špijunskim programom. Najviše ih je pronađeno u Iranu, a zatim u Rusiji, Pakistanu, Afganistanu, Kini, Maliju, Siriji, Jemenu i Alžiru. Među metama su, tvrde u Kaspersky Labu, državne i vojne institucije, telekomi, banke, energetske tvrtke, nuklearni istraživači, mediji i islamistički aktivisti.

Tvrtka nije javno imenovala zemlje iza ovog špijunskog programa, no rekli su da je blisko povezana sa Stuxnetom, cyberoružjem NSA-e kojim je napadnuto iransko postrojenje za obogaćivanje urana. Bivši zaposlenik NSA-e potvrdio je za Reuters da je analiza Kaspersky Laba točna te da ljudi u NSA ovim programima pridaju istu važnost kao Stuxnetu.

>> NSA: Snowden prevario kolegu da dođe do lozinke

>> I Hrvatska je s NSA sklopila tajni dogovor o nadzoru komunikacija optičkim kabelima

Komentara 2

FU
fullmax
09:23 17.02.2015.

Clanak prenesen in Britanskih publikacija u nepotpunosti i izopacen.

Avatar Zoljic
Zoljic
10:36 18.02.2015.

Novinari nešto moraju raditi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije