Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIDEONADZOR

Rusija će instalirati u škole sustav za prepoznavanje lica 'Orwell'

Ilustracija
Foto: Getty Images
18.06.2020.
u 11:48

NTechLab već je postavio tehnologiju prepoznavanja lica u Moskvi u svrhu identificiranja osumnjičenih kriminalaca. U tu mrežu uključeno je 200.000 nadzornih kamera

Više od 43.000 ruskih škola bit će opremljeno sustavom videonadzora koji prepoznaje lica, zlosutno nazvanim “Orwell”, objavio je ovaj tjedan ruski poslovni dnevnik Vedomosti. Platforma Orwell državne tehnološke tvrtke Rusnano opisana je kao sustav nadzora koji prepoznaje slike koristeći algoritme računalnog vida. U sustav će biti integriran modul FindFace koji je razvio NTechLab.

Ta će tehnologija biti instalirana zbog sigurnosti djece. Sustav će pratiti njihovo kretanje i prepoznavat će strane osobe u prostorijama, rekao je Evgenij Lapšev, glasnogovornik podružnice Rusnana Elvees Neotech.

Lapšev tvrdi da će se školske baze podataka spremati lokalno kako bi se izbjeglo curenje podataka i istaknuo je da roditelji i djeca neće biti dodani u sustav bez pristanka. U budućnosti će se tehnologija nadzora moći koristiti za praćenje nazočnosti, radnih sati učitelja kao i za učenje na daljinu, rekao je glasnogovornik NTechLaba za Vedomosti.

Dosad je “Orwell” postavljen u više od 1608 škola u 12 ruskih regija u sklopu pilot-projekta. NTechLab već je postavio tehnologiju prepoznavanja lica u Moskvi u svrhu identificiranja osumnjičenih kriminalaca. U tu mrežu uključeno je 200.000 nadzornih kamera. 

Kritičari kažu da ta tehnologija krši privatnost građana i pokrenuli su prosvjede protiv sustava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije