Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Roboti ubojice

'Zaustavite treću revoluciju ratovanja. Ona će dovesti do sukoba dosad neviđenih razmjera'

Robot ubojica
Foto: Press Association/Pixsell
1/6
21.08.2017.
u 11:07

Stručnjaci, među kojima je milijunaš i vlasnik Tesle Elon Musk, upozoravaju da bi se mogla pojaviti "treća revolucija u ratovanju".

Više od stotinu vodećih robotičara podiglo je svoj glas i zatražilo od Ujedinjenih naroda da poduzme akciju protiv razvoja - robota ubojica, piše BBC

Stručnjaci, među kojima je milijunaš i vlasnik Tesle Elon Musk, upozoravaju da bi se mogla pojaviti "treća revolucija u ratovanju". 116 potpisnika pozvalo je na zabranu korištenja umjetne inteligencije u razvoju oružja.

Dosad neviđeni sukobi

U dramatičnom upozorenju tvrde da će, ako oružje bude razvijeno na platformi umjetne inteligencije, ono omogućiti oružane sukobe veće nego ikada.  "To može biti oružje terora, oružje koje despoti i teroristi koriste protiv nevinog stanovništva", pišu tehnološki lideri te dodaju kako svijet nema mnogo vremena za reakciju. 

"Jednom kada Pandorina kutija bude otvorena, bit će je teško zatvoriti", navode stručnjaci. Od UN-a traže da se tehnologija koju nazivaju "moralno pogrešnom" stavi na listu zabranjenog oružja. 

"Robot ubojica" je potpuno samostalno oružje koje izabire i uništava mete bez ljudske intervencije. Na sreću čovječanstva, niti jedan takav robot još nije razvijen, ali razvoj tehnologije tu noćnu moru sve više približava brutalnoj stvarnosti. 

 

Komentara 1

LU
Lujo123
13:39 21.08.2017.

Jel bi taj mogel prepoznati političare!? Ak bi - nastavite i ubrzajte razvoj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije