Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROBOTI STIŽU

Roboti donose 133 milijuna novih radnih uloga

Roboti/Ilustracija
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
29.09.2018.
u 09:03

Svijet prolazi kroz revoluciju koja se događa na polju radne snage i mijenja u potpunosti način sadašnjeg promišljanja a za sve je kriva tehnologija

Roboti će do 2025. obavljati 52 posto postojećih poslova, za razliku od 29 posto koje obavljaju danas. Upravo napredak tehnologije, točnije strojnog učenja i algoritama omogućit će da roboti rade više od polovice poslova, što će snažno utjecati na ljudsku radnu snagu i donijeti tektonske promjene u načina rada i zarade, govore to podaci istraživanja Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) objavljeni sredinom rujna – Budućnost radnih mjesta 2018.

Istovremeno ljudi bi mogli dobiti “nove radne uloge i zadatke”, što će zahtijevati prekvalifikaciju ne bi li opstali u suživotu sa strojevima i kompjutorskim programima, procjenjuju u WEF-u. Procjene govore da će prekvalifikaciju i dodatne vještine trebati čak 50 posto radne snage današnjice.

Brze promjene tehnologija u radnim procesima usmjerenima na rješavanje problema, mogle bi stvoriti 133 milijuna novih zadataka dok će 75 milijuna biti zamijenjeno i promijenjeno, i to u razdoblju od danas do 2022. godine, procjene su na temelju istraživanja WEF-a.

U četiri godine nestat će gotovo milijun poslova, točnije 984.000, no istovremeno će nastati 1,74 milijuna poslova.

Autori izvješća predviđaju da će roboti brzo zamijeniti ljude u računovodstvu, upravljanju klijentima te u industrijskom, poštanskom i tajničkom sektoru. Istovremeno bi trebala porasti potražnja za poslovima koji zahtijevaju “ljudske vještine”, poput prodaje, marketinga i odnosa s klijentima te elektroničke trgovine i društvenih medija. Veliki će izazov biti prekvalifikacija radnika, koji će biti pod pritiskom da usvoje nove vještine, posebno na području “kreativnosti, kritičnog mišljenja i uvjeravanja”, pokazalo je istraživanje. Do 2022. posebno će snažna biti potreba za prekvalifikacijom radnika u zrakoplovstvu, sektoru putovanja i turizma, utvrdili su autori, ističući opći trend kontinuiranog učenja i prilagodbe.

Ako govorimo o radnim satima, danas 71 posto ukupnih sati obavljaju ljudi, a 29 posto obavljaju strojevi. Do 2022. taj će prosjek, očekuje se, biti 58 posto sati rada koje obavljaju ljudi, 42 posto strojeva.

Vladama pak savjetuju da pripreme programe skrbi za radnike i zajednice, koji će biti ugroženi “značajnim promjenama” u kvaliteti i trajnosti novih poslova.

Iako autori očekuju neto pozitivan rast zaposlenosti, dogodit će se značajan pomak u kvaliteti, lokaciji, formatu i trajnosti novih uloga. Tvrtke se spremaju proširiti krug “vanjskih suradnika” koji obavljaju specijalizirane poslove i imaju vještine za specifične zadatke te angažirati radnike u fleksibilnijim aranžmanima, koristiti rad na daljinu te da mijenjaju mjesta na kojima njihova organizacija djeluje kako bi osigurala pristup talentiranima.

U svim industrijama nedostajat će vještina – prosječna nestabilnost vještina iznosit će 42 posto, a porast će izazovi u pripremi današnjih radnika na promjene u njihovim trenutačnim ulogama i novim poslovima budućnosti. Tehnička znanja, kao što su dizajn tehnologije i programiranje te, jasno, ljudske vještine poput kreativnosti, kritičkog razmišljanja i uvjeravanja, među kompetencijama dobit će na većem značenju.

Istraživanje se temelji na anketi u kojoj su sudjelovali direktori niza svjetskih tvrtki u globalnom BDP-u od 70 posto.

Pogledajte i video: Stroj za obranu od poplava

Ključne riječi

Komentara 1

MI
midea
13:47 29.09.2018.

robotizacija dovodi do još većeg riromaštva za siromašne i bogatstva za bogate ..... do kada ?.... do novoga rata !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije