Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WWW ZA ROBOTE

RoboEarth - mreža na kojoj roboti mogu učiti jedni od drugih

RoboEarth
Foto: RoboEarth
1/5
15.01.2014.
u 11:56

Sustav će se testirati u lažnoj bolničkoj sobi gdje roboti moraju zajedno raditi kako bi poslužili pacijentima piće

RoboEarth, "world wide web za robote" pomoću kojeg oni mogu dijeliti informacije i učiti jedni od drugih, testira se u lažnoj bolničkoj sobi na Sveučilištu u Eindhovenu. Četiri robota radit će zajedno i koristiti sustav kako bi izvršili niz zadataka, uključujući posluživanje pića pacijentima.

Riječ je o završnoj fazi četverogodišnjeg projekta koji financira Europska unija. Konačni cilj je da roboti i ljudi mogu stavljati podatke na mrežu koja bi funkcionirala kao svojevrsni zajednički mozak za robote. Sustav su razvili znanstvenici iz Phillipsa i pet europskih sveučilišta, uključujući i ono u Eindhovenu.

Roboti će raditi zajedno kako bi pomogli pacijentima, rekao je vođa projekta Rene van de Molengraft za BBC. Jedan robot uploadat će kartu sobe kako bi se drugi u njoj mogli snaći i poslužiti pića pacijentima.

"Trenutno je problem što se roboti često razvijaju posebno za jedan zadatak. Svakodnevne promjene koje se stalno događaju u našem okruženju čine sve programirane poteze beskorisnima", objašnjava van de Molengraft. Cilj sustava stoga je stvoriti zajednički mozak za robote koji se stalno mijenja.

>> Astronaut i robot 
prvi put u povijesti razgovarali u svemiru

>> Ovo nam je prije 50 godina Isaac Asimov predvidio za 2014.!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije