Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAJSTORI STARTUPA

Mate Rimac: Nijemci na nas gledaju kao mi na Albaniju

mate rimac
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/11
19.09.2014.
u 20:30

Rimac je progovorio o negativnoj percepciji Hrvatske, no rekao je da mu je drago što je ostao

Četvorica mladih poduzetnika, pokretača nekih od najjačjih hrvatskih startupa – Sandro Mur, Matija Kopić, Marko Linke i Mate Rimac – predstavili su svoje tvrtke i progovorili o iskustvima na današnjem druženju Nazovi M za majstore startupa Zagrebačkog inkubatora poduzetništva. Druženje je organizirano u povodu početka nove startup sezone, u novouređenom prostoru ZIP.Factory na Remetinečkoj cesti 7 u Novom Zagrebu.

Druženje je bilo vrlo dobro posjećeno. Sudjelovanje je bilo besplatno uz obveznu prijavu, a moderator i suosnivač ZIP-a Ivo Špigel rekao je da su ulaznice "rasprodane" u roku od sedam sati.

Mate Rimac rekao je kako su Rimac Automobili od veljače do danas prikupili troje investitora, a do kraja ovog mjeseca doći će i zadnji i najveći. Tvrtka je sa 20 zaposlenika narasla na 47 do 48 ljudi.

– Svaki tjedan nam dolazi netko novi, jako puno zapošljavamo – rekao je Rimac.

Otkrio je kako imaju rasprodanu proizvodnju za iduće dvije godine te da će ove godine proizvesti dva automobila, a iduće četiri. Rimac Automobili nakon već poznatog Concept_Onea razvija nove modele, koji će, kako je objasnio Rimac, po volumenu proizvodnje biti bliži Lamborghiniju Aventador nego Bugattiju Veyron. Najavio je proizvodnju od 100 do 300 primjeraka na godinu. Druga njegova tvrtka, Greyp, koja se bavi proizvodnjom električnih dvokotača, prisutna je na pet kontinenata te će do kraja godine proizvesti 70 do 80 primjeraka.

Odgovarajući na pitanje zamjenice gradonačelnika Zagreba Sandre Švaljek zašto je ostao u Hrvatskoj, Rimac je progovorio o negativnoj percepciji Hrvatske kod nekih stranih ulagača rekavši kako "Nijemci na nas gledaju kao mi na Albaniju". Ilustrirao je to primjerom Amerikanca koji je kupio njihov automobil i poželio razgledati pogone tvrtke. Kada su ga pitali kakav hotel želi, kupac im je rekao samo – siguran, jer očito je imao dojam da je Hrvatska opasna zemlja. Unatoč tome, Rimac je rekao da je sretan što je ostao u Hrvatskoj te da bi htio i dalje ostati.

– Htio bih napraviti nešto za svoju zemlju – rekao je Rimac.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Sandro Mur iz Bellabeata (bivšeg BabyWatcha), koji proizvodi uređaje koji prate rad djetetovog srca i omogućuju majkama dijeljenje tih informacija s prijateljima, rekao je kako tvrtka broji 25 zaposlenika, a dva sata prije druženja poslali su nekoliko inženjera u Kinu.

– Tamo proizvodimo elektroniku i bitno je da to radimo u Kini. Jednostavno, Kinezi su bolji i rade 24 sata na dan – rekao je Mur.

Najavio je novi proizvod, no nije smio reći o čemu je točno riječ. Mur je poduzetnicima koji žele uspjeti savjetovao da ne rade ono što vole nego ono u čemu su dobri te da rade više od ostalih, a naglasio je i važnost vizije.

– Mi pomažemo mamama – rekao je.

I tvrtka Marka Linkea Repsly prošla je kroz rebranding i također, nakon dugog razmišljanja, promijenila ime, iz Salespod.

– Imali smo 50 do 80 imena, sva smo odbacili i preko noći stvorio se Repsly – rekao je Linke.

Trenutačno imaju 10 do 12 zaposlenika u Zagrebu te 8 do 10 u Bostonu, a cilj im je ekspanzija te zapošljavaju još četvero ljudi.

Matija Kopić iz Farmerona rekao je kako imaju oko 35 zaposlenika, većinom u Osijeku, a odnedavno su prisutni i u Zagrebu. U SAD-u, koji im čini 95 % tržišta, imaju prodajnu i korisničku podršku na tri lokacije u Kaliforniji, Ohiju i Wisconsinu. Kopić je rekao da u svijetu startupa ima puno "bullshita i hypea", a zapravo samo treba svaki dan otići kod klijenta i slušati njegove potrebe. Poduzetnicima je savjetovao da budu iskreni prema sebi, kupcima i svom timu te da zapošljavaju bolje od sebe.

Komentara 79

IH
iron.hide.54966
20:55 19.09.2014.

Tko bi im i zamjerio kad sami sebi ne zelimo bolje. Bravo Mate, ne daj se.

NE
neutron
20:50 19.09.2014.

Nažalost baš kao što smo mi u pravu što gledamo tako na Albaniju, tako su i Nijemci u pravu kad gledaju na nas jer smo toliko udaljeni od njihovog društva, samosvjesti, ekonomije itd.

AF
afrikanac
21:30 19.09.2014.

zivim i hvala Bogu radim u Njemackoj....moj dojam o tome kako Nj. gleda na Balkan je isto tako razacarajuci....ipak od svih balkanskih drzava ipak Hrvatsku posmatraju sa njvise simpatija i to je sve.....ne daj boze da u bilo kojem smislu neka od tih balkasnkih drzava i u najmanju ruku postanu neka konkurencija Njemackoj, gotovo je sa simpatijama...istrijebice vas na jedan vrlo demokratski i kulturan nacin, primili ste pravila globalnog ekonomskog natcjecanja, sada gledajte kako da prezivite, to je sve sto ce vam reci.... a usput ce vas unistiti....sasvim legalno, kulturno i demokratski....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije