Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon 33 godine

Riješen još jedan misterij Černobila: Pomoću drona istražen peti reaktor

Dron ušao u reaktor u Černobilu
Foto: Screenshot
1/3
04.12.2020.
u 17:38

U vrijeme katastrofe, gradnja reaktora broj pet bila je pri kraju i, s obzirom na žurbu da se napusti, nije zabilježeno nalazi li se u njemu nuklearni otpad

Nakon nuklearne katastrofe u Černobilu, nije bilo poznato nalazi li se nuklearni otpad u jednom od reaktora, no sada su znanstvenici pomoću dronova dobili uvid u to što se u reaktoru nalazi. 

U vrijeme katastrofe, gradnja reaktora broj pet bila je pri kraju i, s obzirom na žurbu da se napusti, nije zabilježeno nalazi li se u njemu nuklearni otpad, piše Drone Life.  

Kako bi se to otkrilo, 33 godine kasnije u reaktor su ušli dronovi Elios 2 kompanije Flyability. Dron je morao preletjeti zid visok oko 70 metara, a strahovalo se da će doći do gubitka signala što bi značilo da je dron izgubljen, no to se nije dogodilo. 

Jedan od vodećih ljudi misije, Charles Rey rekao je kako je, unatoč brojnim poteškoćama, postignut uspjeh. 

Vizualni podaci drona Elios 2 pokazali su da su bazeni u reaktoru prazni te kako nema nuklearnog otpada. 

"Nikad prije nisu prikupljeni dokazi da su bazeni prazni. Ovo je značajno otkriće", zaključio je glasnogovornik tvrtke Flyability.

Ključne riječi

Komentara 11

CI
cigo1983
18:29 04.12.2020.

Laicki gledano, otkud bi bilo nuklearnog otpada u reaktoru koji nije izgradjen do kraja.Najbolje da su stavili radioaktivne tvari cim su izgradili temelje!! Kazem laicki je to jedina logika!!

TA
Tajg
06:18 05.12.2020.

Možda ulete političarima u uši ,iznenade se prazne glave,a onda čuda kad ulete u njihove pretrpane džepove.

DS
dado_sk
06:28 05.12.2020.

Tekst nema veze s stvarnosti.pa godinama se ulazi u reaktor broj 4:koji je eksplodirao a da nisu bili i u ovom.,?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije