Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USUSRET 5g-u

Razvijamo gigabitnu mrežu i stvaramo uvjete za 5G. Kakve nam to prilike otvara?

Boris Drilo
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/2
14.03.2019.
u 14:37

Hrvatska ima jednu od najboljih mobilnih mreža na svijetu

Tehnologija sve više oblikuje naš život. Obavljanje posla pa i snalaženje u svakodnevnom životu postalo je nemoguće bez interneta, zbog čega nam je konstantna povezanost na internet danas preduvjet normalnog života.

Kontinuiran napredak mobilnih tehnologija rezultirao je sve većom ulogom mobilnih mreža u osiguravanju stalne povezanosti. Mobilne mreže već danas mogu podržati brzi prijenos podataka, do 1 GB, a zbog dostupnosti i sve veće upotrebe mobilnih uređaja postaju ključni dio telekomunikacijske infrastrukture. Dodatan razvoj mobilne tehnologije donosi 5G mreža koja ima potencijal potpuno izmijeniti način na koji danas koristimo mobilne uređaje.

Hrvatska ima kvalitetnu mobilnu mrežu

A Hrvatska zbog velikih ulaganja ima vrlo kvalitetnu mobilnu telekomunikacijsku infrastrukturu koja je spremna na novi tehnološki skok u 5G svijet. Hrvatski Telekom je već drugu godinu zaredom dobio veliko međunarodno priznanje P3 – Best in Test koje je HT-ovu mobilnu mrežu ocijenio najboljom u Hrvatskoj i među 10 najboljih mobilnih mreža u svijetu, i to po kriterijima brzine surfanja, kvaliteti zvuka i pokrivenosti signalom kao i ukupnom korisničkom iskustvu.

Mjerenja su se provodila početkom prosinca 2018. godine u različitim vremenskim uvjetima, na područjima 25 gradova te brojnih prometnica. Mobilna mreža HT-a dobila je 948 od mogućih 1000 bodova, što je 24 boda više nego prošle godine. Certifikat P3 uzima se kao svojevrsni standard mjerenja kvalitete mreže i zadovoljstva korisnika telekom operatera diljem svijeta. Ovogodišnje priznanje za HT od velikog je značaja s obzirom na projekt modernizacije mreže u koji su uložili više od milijardu kuna, a ta je investicija ujedno i najveća investicija u razvoj gigabitne mreže u Hrvatskoj.

Nova tehnologija koju uvode, kaže Boris Drilo, član Uprave HT-a i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije, osigurava bolju pokrivenost mreže, troši manje energije, a brzine prijenosa podataka koje trenutno postiže mobilna mreža HT-a i nekoliko puta su veće od onih koje podržavaju mobilni uređaji najnovije generacije. Cilj ulaganja u modernizaciju je u konačnici omogućiti uvođenje 5G mreže, čim se za istu dodijeli potreban radiofrekvencijski spektar.

Novi tehnološki skok s 5G mrežom

“Trenutan rezultat naših investicija je potpuno modernizirana mreža u čitavoj Istri, Zagrebačkoj županiji i Gradu Zagrebu, a do kraja tekuće godine cilj je i ostale dijelove Hrvatske na isti način potpuno pripremiti za implementaciju 5G tehnologije. Uvođenje 5G mreže omogućit će transformaciju čitavog društva na način da će otvoriti spektar dodatnih mogućnosti korištenja mobilnih tehnologija koje će promijeniti živote ljudi nabolje i unaprijediti gospodarstvo”, tvrdi Drilo.

Kvalitetna telekomunikacijska infrastruktura u novom valu tehnoloških promjena koji nam slijedi narednih godina postaje sve bitnija za gospodarski i društveni razvoj. U posljednjem izvješću Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) naziva “Globalizacija 4.0: Oblikovanje globalne arhitekure u vrijeme četvrte industrijske revolucije”, okrenutom predviđanjima razvoja tehnologije koji će diktirati novu industrijsku revoluciju, kao jedan od ključnih preduvjeta razvoja spominje se upravo kvalitetna mobilna infrastruktura koja može podržati očekivanu potpunu digitalnu transformaciju gospodarstva.

Procjene govore da će već do 2025. na 5G mobilnu mrežu biti spojeno više od milijardu korisnika. Novi tehnološki skok ima potencijal stvoriti velike uštede i otvoriti potpuno nove prilike za razvoj gospodarstva i zapošljavanje. Prema studiji Ekonomskog instituta samo povećanje digitaliziranosti poslovanja domaćih kompanije za 10 posto godišnje rezultiralo bi porastom BDP-a po stanovniku za 11%, odnosno 1.150 eura, porastom izvoza za 200 milijuna eura, a otvorilo bi se 120.000 novih radnih mjesta te 40.000 novih radnih mjesta za visokoobrazovane. Dodatne mogućnosti koje otvara 5G tehnologija nemoguće je procjeniti.

Digitalna transformacija otvara nove prilike

Da je telekomunikacijska infrastruktura danas ključna za gospodarski razvoj mišljenja je Saša Drezgić, profesor s Ekonomskog fakulteta u Rijeci.

Drezgić smatra da nam tek predstoji ekspanzija ICT industrije i dodatan rast digitalne ekonomije, najviše zbog razvoja tehnologija “interneta stvari”, nastavka automatizacije procesa i komercijalizacije raznih naprednih tehnologija koje se trenutno razvijaju.

“Nije uopće upitno da će nastavak digitalne transformacije i 5G tehnologija dovesti do pojave novih tehnologija, aplikacija te funkcionalnosti koje trenutno nismo u mogućnosti zamisliti, a kamoli realizirati”, tvrdi Drezgić.

“Razvoj traje kontinuirano i stječe se dojam da je u tehnološkom segmentu toliko dinamičan i brz da nije moguće pratiti sve mogućnosti koje korisnicima stoje na raspolaganju. No potrebno je naglasiti da sve više dolazi do razlika između razine tehnološkog napretka i društveno-ekonomskog napretka te smatram da u narednom razdoblju pravi izazov nije u tehnološkom razvoju već upravo u sferi razumijevanja prilagođavanja tehnologije društvenim potrebama te učincima na društvo”, govori profesor Drezgić. Tu je Drezgić optimist jer smatra da primjena novih tehnologija stvara mnogo više mogućnosti nego što ugrožava postojeću gospodarsku i društvenu strukturu.

Prilika za hrvatske poduzetnike

“Kad se gleda učinak tehnologije na BDP, dovoljno je pogledati listu najuspješnijih svjetskih kompanija gdje dominiraju upravo tvrtke iz ICT industrije. S te strane je učinak izravan. S druge strane neizravan učinak temelji se na sveukupnoj digitalizaciji društva, a posebno javnog sektora koje dovodi do veće produktivnosti svih sektora i društva u cjelini. Upravo manje zemlje mogu imati brze učinke temeljem digitalne transformacije. Zamislite samo razvoj jedne tvrtke globalnog karaktera u Hrvatskoj”, zaključio je Drezgić.

Mogućnosti koje otvaraju nove tehnologije koriste sve više hrvatskih poduzetnika. Zahvaljući digitalizaciji i pametnom primjenom novih tehnologija globalan uspjeh je ostvario naš poduzetnik Damir Sabol koji je razvio aplikaciju Photomath za učenje i vježbanje matematike.

“5G mreža će svakako omogućiti nove usluge i olakšati nam svima život. Bolja povezanost, veća brzina i manje latencija omogućavaju nam daleko veće mogućnosti. Primjerice, naša tehnologija se izvršava na modernim pametnim telefonima ali se i sve više oslanja na cloud i bežično povezivanje”, kaže Damir Sabol.

A kako se tehnologija brzo mijenja i na koji način utječe na društvo najbolje ilustrira primjer razvoja mobitela. Prije samo nešto više od jednog desetljeća najbogatiji među nama mogli su si priuštiti mobitel s memorijom od 128 MB koji je mogao memorirati pedesetak kontakata i preslušati dva do tri generička ringtonea. Današnji klinci niti ne znaju da je prije zaslona osjetljivih na dodir i cloud servisa sa neograničenim prostorom za pohranu uopće išta egzistiralo. A tehnološki razvoj je zapravo tek krenuo. 

Ključne riječi

Komentara 4

ZN
znam
08:31 15.03.2019.

Dr. Martin L. Pall, PhD and Professor Emeritus of Biochemistry and Basic Medical Sciences at Washington State University je izjavio da je 5G je najgluplja ideja u povijesti covjecanstva zbog svojih negativnih utjecaja na ljudski organizam. Postavljanje milijuna antena bezez testiranja na biologiju je glupost.

Avatar Untouchable
Untouchable
15:40 14.03.2019.

hahaha. Nikad vise HT..

DU
Deleted user
22:03 14.03.2019.

Kak bi rekel Kušćević, elektronsko glasovanje ne funkcionira bez 5 gigabajte mreže. Zato ga nemamo. Možda da pričekamo 6 gigabajtne mreže. :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije