Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIGURNOST NA INTERNETU

Ransomware manje isplativ cyber kriminalcima, više im zanimljive kriptovalute!

cyber kriminal
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
04.03.2019.
u 17:14

Iz IBM-a ističu da se u posljednjem kvartalu 2018. godine broj kripto-napada povećao za 450 posto u odnosu na prvi kvartal

Bitcoin i druge kriptovalute već su neko vrijeme manje u središtu interesa javnosti. U prosincu 2017. godine cijena Bitcoina rapidno se približavala vrtoglavom iznosu od 20.000 američkih dolara, a kriptovalute su u to vrijeme svakodnevno punile medijske stupce. Mnogi su tada razmišljali o ulaganju u kriptovalute. A poseban interes imali su i - cyber kriminalci

Novi izvještaj posebnog IBM-ovog odjela za sigurnost X-Force otkriva da su kriptovalute uspjele promijeniti fokus cyber kriminalaca! Naime, umjesto ustaljenih ransomware i malware napada koji su smanjeni u 2018. godine, zamijećen je visoki porast kripto-napada - nelegalnih preuzimanja tuđih računala za potrebe rudarenja kriptovaluta. 

Čini se da su se cyber kriminalci vodili klasičnim biznis planom i ciljali akcije koje su im isplativije. 

- Svi trendovi u padu korištenja malwarea i odmicanje od ransomwarea, te porast ciljanih kampanja govore nam da je povrat investicije cyber kriminalcima doista stvaran motivirajući faktor. Također vidimo da funkcioniraju nastojanja da se ojačaju hardver sustavi i oteža njihovo probijanje. Napadači traže modele napada kako bi njihove akcije bile profitabilnije. Jedno od najunosnijih dobara je dograbiti čim više računalne snage koja je postala posebno zanimljiva iskorakom kriptovaluta. To je rezultiralo time da su mnoge korporativne mreže pa i računala privatnih korisnika potajice hakirana kako bi poslužila za rudarenje digitalnih valuta, otkriva Wendi Whitmore, međunarodna voditeljica IBM-ove X-Force jedinice IRIS.

Iz IBM-a ističu da se u posljednjem kvartalu 2018. godine broj kripto-napada povećao za 450 posto u odnosu na prvi kvartal! Istovremeno je pokušaj instalacije ransomwarea opao za oko 45 posto. 

Zanimljivo je primjetiti da cyber kriminalci mijenjaju i svoje ciljeve napada. Financijske institucije i dalje su vodeće žrtve napada, ali transport je porastao na visoko drugo mjesto, iako godinu ranije nije bio niti među prvih 5. 

Hrvatski kibernetički stručnjak Dejan Vuković iz IBM-a upozorava da je cyber kriminal danas veći i od krijumčarenja droge. 

- Svijetu nedostaje 300.000-500.000 stručnjaka kibernetičke sigurnosti. Procjenjujem da će sve više kompanija potražiti vanjsku pomoć za sigurnost. Veliku ulogu u cyber sigurnosti imat će umjetna inteligencija, a vruća tema izgledno je postat će sigurnost sustava Internet stvari (IoT)  - piše Vuković na blogu. 

Vuković predviđa da će u budućnosti postojati sustavi koji će predviđati napade i prije, nego što se dogode. Nešto poput filma Minority Report, samo ovog puta u računalima i online svijetu. 

-  Vjerojatno ćemo doći do faze Predviđajuće sigurnosti - predviđanja cyber napada i njihovo preveniranje i prije nego se dogode. Ljudi će i dalje biti i najjača i najslabija karika u našim obrambenim mehanizmima. Umjetna inteligencija će učiniti obranu puno produktivnijom i učinkovitijom, ali neće moći zamijeniti čovjekovu kreativnost - uvjeren je Vuković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije