Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIKORSKY

Raider - sljedeća generacija letjelica u vojnoj avijaciji

Sikorsky
Foto: Sikorsky
04.04.2015.
u 10:00

Prednosti Raidera su velika brzina, bolja sposobnost manevriranja, manja uočljivost te tiši rad motora

Hrvatska je odlučila prijeći s ruske na američku tehnologiju pa će transportne helikoptere Mi-171š (moderniju inačicu legendarnog Mi-8) zamijeniti UH-60 Black Hawkovima, široj javnosti poznatima iz filma "Pad crnog jastreba", a za manje izvidničko-borbene helikoptere dobit će OH-58 Kiowa Warrior.

Dok se mi zadovoljavamo tehnologijom i konceptima starim više desetljeća – iako staro ne mora nužno značiti i loše – oni koji imaju novca za trošenje na vojsku, a Amerikanci sigurno spadaju u tu kategoriju, završavaju razvoj sljedeće generacije višenamjenskog helikoptera Sikorsky S-97 Raider, koji bi mogao zamijeniti OH-58 Kiowa Warriora. Projekt je počeo 2008., tijekom godina provedena su testiranja na civilnoj verziji X2, a krajem prošle godine obavljen je prvi probni let potpuno funkcionalne vojne inačice Raidera. Slijedi još testiranja, no proizvođači u tvrtki Sikorsky, koju u helikopterskim krugovima, a i šire, nije potrebno predstavljati, sigurni su da imaju "sljedeću veliku stvar u vojnoj avijaciji".

Glavne osobine koje bi Raidera trebale uzdići iznad sličnih letjelica su velika brzina, bolja sposobnost manevriranja, manja uočljivost te tiši rad motora. Primjerice, s brzinom krstarenja od 200 čvorova (370 km/h) Raider je gotovo dvostruko brži od Kiowa Warriora, a X2 je 2010., tijekom testiranja, oborio neslužbeni svjetski rekord brzine helikoptera od 250 čvorova (463 km/h). Jedini helikopter koji je ikad letio brže je Eurocopter X3, koji je 2013. postigao brzinu od 255 čvorova (472 km/h), no za razliku od Raidera koji je gotovo spreman za serijsku proizvodnju, Eurocopterovu uzdanicu do te faze čeka još najmanje pet godina.

Tekst o Raideru objavljen je u novom broju iQ magazina koji možete pronaći na kioscima

>> Izraelski pukovnik patentirao pušku koja može pucati iza ugla

>> Pogledajte novi moćni helikopter naše policije

Komentara 24

ST
strsljen2013
10:37 04.04.2015.

Prekrasno opet kupujemo nešto starije od 20 godine i nešto što se prestalo proizvoditi. Sigurno će nam prodati novije verzije pa ćemo opet krpariti i trošiti novce ali sada na drugoj strani.

LI
liskovaca
11:12 04.04.2015.

pazi ovo "hrvatska je odlučila..."????? e ovako se nisam nasmijao dugo! Mi ne odlučujemo o ničemu!

BO
borac2525
10:24 04.04.2015.

Ka 52 - aligator, ruski, strah i trepet tenkova, oklopnjaka, pjesadije i drugih helikoptera,. Broj 1 rusi ga vec imaju par godina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije