Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iz doba jure

Psi u šetnji obalom Stolforda pronašli kostur ihtiosaura

Ilustracija
Foto: Getty Images
1/2
19.12.2019.
u 07:00

Oluje koje su posljednjih tjedana pogodile englesku pokrajinu Somerset otkrile su ostatke megaživotinje iz doba jure

Englez Jon Gopsill šetao se obalom Stolforda u engleskoj pokrajini Somerset sa svoja dva psa, Poppy i Samom. U jednom trenutku psi su se oko nečega zadržali. A oko čega bi se psi zadržali ako ne oko kosti, no ispalo je da nije riječ o tek običnoj kosti.

Jon Gopsill, koji je i arheolog amater, tvrdi da je kost nastavak cijelog kostura jednog ihtiosaura, prapovijesne životinje koja je nastanjivala ondašnje oceane. I to prije najmanje 65 milijuna godina.

Ne čini se baš vjerojatnim da su psi nanjušili ovu kost, već prije da su je prepoznali po obliku, barem kao nešto s čime bi se vrijedilo poigrati. I onda se uvidjelo da se radi o prilično sačuvanom kosturu životinje za koju je i struka potvrdila da je doista ihtiosaur. Obala Somerseta pogođena je posljednjih tjedana olujama i one su, po svemu sudeći, bile dovoljne da otkriju ostatke megaživotinje iz doba dinosaura, konkretno iz mitske jure – doba po kojem je ime dobio film Jurski park.

– Često odlazim na plažu prošetati pse, a kada nastupi oseka, onda odem na stijenje jer se oni tamo vole igrati. Bili smo na plaži kada sam vidio tu stvar i pomislio: ‘Što je ovo?’, približio se i pomislio – wow. Shvatio sam da je to nešto sjajno, otkriće vrijedno muzeja, odmah sam znao da sam pronašao nešto posebno. Pomislio sam kako je očito da je riječ o fosiliziranom morskom biću, moguće ihtiosauru – opisuje Jon Gopsill svoje iskustvo za otočke medije dodajući kako je ostao osupnut otkrićem svojih pasa.

– Doista je nevjerojatno da je kostur opstao tako dugo vremena te ostao tamo gdje ga sada svi mogu vidjeti. Imam već zbirku amonita, rebraste spiralne školjke davno izumrlih morskih mekušaca – kaže Gopsill.

Zanimljivo, i sutradan je jedan od pasa svojem gazdi donio kamen za koji se ispostavilo da je također fosil.

– Nisam mogao vjerovati, bilo je čudesno, naučio sam ih što su fosili, ali nisam nikada očekivao da će mi i donijeti jednog. Supruga kaže da je to ipak samo sreća – kaže Englez.

U enciklopedijama se može pronaći definicija da su ihtiosauri rod izumrlih golemih ribolikih gmazova s perajolikim udovima, živjeli su u morima mezozoika, bili dugi do 15 metara. Primjerice, raj za istraživače fosila ihtiosaura je u Njemačkoj, u području mjesta Holzmaden gdje je pronađeno na stotine dobro sačuvanih fosiliziranih kostura.

Neki su ostali sačuvani u pokretu, kod drugih je ostao i fosiliziran plod u utrobi, što bi značilo da su ihtiosauri bili viviparni, odnosno da su plod nosili cijelo vrijeme u tijelu da bi se onda okotio živi mladunac.

Ihtiosaur je kovanica grčkih izraza za ribu i guštera. Nije se radilo o pravom dinosauru, već o morskom reptilu nalik dupinu. Ime mu je dao Charles König iz britanskog muzeja 1818. godine. Bio je sa svoja maksimalno 3,3 metra duljine najmanji od većine svojih prilično brojnih rođaka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije