Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZANIMLJIVO OTKRIĆE

Prvi puta snimljena zvijezda s dvije egzoplanete: Svaka od njih je veća od Jupitera

Foto: ESO
1/4
24.07.2020.
u 12:54

Istraživanje je objavljeno u časopisu  The Astrophysical Journal Letters.

Europski južni opservatorij (ESO) snimio je sa svojim teleskopom prvu fotografiju u povijesti mlade zvijezde nalik Suncu oko koje se vrte dva divovska egzoplaneta. 

Znanstvenici su nedavno zadivili svijet sa snimkom  VTL teleskopa na kojoj se vidi rađanje novog planeta.

Foto: ESO

Sad su pak putem istog teleskopa snimili izravnu fotografiju planetarnog sustava zvijezde koja nalikuje našem Suncu, a koja je od nas udaljena oko 300 svjetlosnih godina. Ime navedene zvijezde je TYC 8998-760-1. 

- Uspjeli smo snimiti okruženje koje je vrlo slično našem Sunčevom sustavu, ali u mnogo ranijoj fazi njegova razvoja - rekao je astronom Alexander Bohn sa Sveučilištu Leiden u Nizozemskoj, navodi ESO. 

- Iako su astronomi do sada u našoj galaksiji neizravno otkrili više tisuće planeta, samo je mali dio tih egzoplaneta izravno snimljen - objasnio je astronom Matthew Kenworthy sa Sveučilištu Leiden. 

Foto: ESO

Takva istraživanja su važna, navodi, jer su direktna zapažanja egzoplaneta važna u pronalaženju okruženja u kojima je moguć razvoj života. Snimka koju je ESO objavio je prva izravna snimka više od jednog egzoplaneta oko zvijezde koja je slična suncu, samo je u značajno mlađa

- Prva izravna fotografija nekog egzoplaneta snimljena je 2004. također putem VLT-a kada je uhvaćena malena mrlja svjetlosti koja kruži oko smeđeg patuljka, neke vrste neuspjele zvijezde - dodao je Kenworthy.

Snimljeni egzoplaneti su ustvari dva plinovita  diva koja imaju mnogo veću masu od Jupitera, najvećeg planeta u Sunčevom sustavu. Jedan od njih ima 14 puta veću masu od Jupite, a drugi šest puta. Zvijezda kraj koje se nalaze stara je samo 17 milijuna godina. 

Istraživanje je objavljeno u časopisu  The Astrophysical Journal Letters. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije