Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VAŽNO OSTVARENJE

Prvi put nakon 10 godina preko bioničke ruke osjetio dodir

Umjetna ruka
Foto: LifeHand2
1/4
06.02.2014.
u 13:13

Ovo je prvi put da je osoba s amputiranom rukom imala osjećaj dodira preko umjetne ruke u stvarnom vremenu

Danac Dennis Aabo izgubio je lijevu ruku u nezgodi s vatrometom prije gotovo deset godina. Sada je isprobao novu vrstu bioničke ruke koja mu je omogućila da prvi put nakon nesretnog događaja osjeti dodir u prstima, prenosi BBC.

Bionička ruka, rezultat suradnje stručnjaka za robotiku iz Italije, Njemačke i Švicarske, spojena mu je na živce u gornjem dijelu ruke nakon operacije u Italiji. Aabo (36) je rekao da je ruka nevjerojatno dobra. Na laboratorijskim testovima mogao je, čak i s povezom na očima, dodirom utvrditi oblik i čvrstoću predmeta.

- Ovo je prvi put da je osoba s amputiranom rukom imala osjećaj dodira preko umjetne ruke u stvarnom vremenu - rekao je profesor Silvestro Micera iz instituta Ecole Polytechnique Federale de Lausanne i sveučilišta Scuola Superiore Sant'Anna U Pisi.

Micera i suradnici na umjetnu su ruku dodali senzore koji mogu bilježiti i mjeriti informacije o dodiru. Pomoću računalnih algoritama znanstvenici su električne signale pretvorili u impuls koji živci mogu tumačiti.

- Najveća razlika bila je kada sam nešto uzeo i bez gledanja mogao osjetiti što sam radio. Mogao bih koristiti ruku u mraku - rekao je Aabo, koji je u sklopu projekta prošao kroz dvije operacije te mjesec dana testiranja.

- On je heroj - rekao je profesor Paolo Rossini iz Sveučilišne bolnice Agostino Gemelli u Rimu. - Svi smo mu vrlo zahvalni.

Foto: LifeHand2

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije