Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POD KONTROLOM

Priprema se detektor laži za objave na društvenim mrežama

tipkovnica
Slavko Midžor/PIXSELL
20.02.2014.
u 09:08

Tim bi se uređajem moglo u stvarnom vremenu ustanoviti je li neka objava na internetu istinita ili ne

U tijeku je razvoj detektora laži za društvene medije, javlja BBC. Tim bi se uređajem moglo u stvarnom vremenu ustanoviti je li neka objava na internetu istinita ili ne, kao i je li stvorena s ciljem širenja lažnih informacija.

Projekt Pheme (Fama), nazvan po ženi iz grčke mitologije poznatoj po širenju glasina, je nastao iz istraživanja nastalog na temelju upotrebe društvenih medija tijekom nereda u Londonu 2011. godine.

- Nakon nereda 2011. godine pojavili su se prijedlozi o gašenju društvenih mreža kako bi se spriječilo pobunjenike da ih koriste za organiziranje - objašnjava dr. Kalina Bončeva, glavna istraživačica na projektu Sveučilišta u Sheffieldu.

- Ali društvene mreže također pružaju korisne informacije. Problem je što se sve događa tako brzo da ne možemo brzo razlučiti istinu od laži - dodaje.

Sustav će izvore informacija razvrstati u kategorije kao što su novinari, stručnjaci, svjedoci i slično. Sustav će također pretraživati povijest računa na društvenim mrežama kako bi se utvrdilo jesu li dosadašnje objave bile istinite ili lažne. Pratit će se razvoj razgovora na društvenim mrežama, a provjeravat će se i izvori kako bi se utvrdila istinitost informacija. Rezultati će biti vizualno predstavljeni kako bi korisnici mogli procijeniti je li informacija točna.

Glasine će biti razvrstane u četiri kategorije - špekulacija, kontroverzija, te nenamjerno, odnosno zlonamjerno širenje pogrešnih informacija. Prvi rezultati očekuju se za 18 mjeseci te će biti testirani uglavnom sa skupinama novinara i liječnika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije