Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CYBER WEEK

Prijetnje kibernetičkoj sigurnosti u 2018. prouzročile više od 500 mlrd eura štete

Računala
Foto: Pixabay
1/6
26.06.2019.
u 11:56

Na "Cyber Weeku" istaknut je i brzi rast digitalne ekonomije u svijetu, i do sedam puta brži od ostatka gospodarstva, uz procjenu da će ta ekonomija do 2020. otvoriti oko četiri milijuna radnih mjesta

Procjenjuje se da su u svijetu prijetnje kibernetičkoj sigurnosti u 2018. prouzročile više od 500 milijardi eura štete, dok je stanje u Hrvatskoj u tom pogledu loše te je potrebno više u nju investirati na svim razinama, poručili su hrvatski IT stručnjaci iz Izraela s međunarodnog "Cyber Weeka" posvećenog kibernetičkoj sigurnosti.

Poruke hrvatskih IT-jevaca sa "Cyber Weeka" prenijela je Hrvatska gospodarska komora (HGK), u čijoj su organizaciji šest hrvatskih IT tvrtki-članica Grupacije za informacijsku sigurnost HGK sudjelovale u Tel Avivu na tom jednom od najvažnijih međunarodnih susreta o kibernetičkoj sigurnosti u svijetu.

Ove je godine to događanje, od 23. do 27. lipnja, okupilo više od osam tisuća sudionika iz 80 zemalja, među kojima i iz Hrvatske tvrtke Business Computer Sytemsa iz Bjelovara te Badurini, King ICT, Ostendo Consulting, Alfatec Group i Telecron iz Zagreba.

Sve te tvrtke se uz ostalo bave i rješenjima za kibernetičku sigurnost, pa tako primjerice Business Computer Sytems izvozi svoja rješenja u Švicarsku i SAD, prvenstveno u području programskih rješenja u oblaku (cloud computing), a surađuju i sa desetak izraelskih tvrtki, planirajući i jačanje suradnje s postojećim te pronalazak novih partnera i kroz posjet Cyber Weeku.

Na razini države potrebna ključna osoba za informacijsku sigurnost

"U Hrvatskoj je stanje kibernetičke sigurnosti vrlo loše, još uvijek nije razvijena svijest da je krađa podataka jednako vrijedna kao i primjerice krađa auta. Na stranu banke i ostale institucije koje su vrlo regulirane, no ostale tvrtke dosta kalkuliraju oko investicija u kibernetičku sigurnost, a bez nje ne mogu niti biti na tržištu", ocijenio je direktor Business Computer Sytemsa Goran Ježić.

Predsjednica HGK-ove Grupacije za informacijsku sigurnost i direktorica tvrtke Ostendo Consulting Biljana Cerin iz Izraela je pak poručila da se informacijska sigurnost u svijetu doživljava iznimno ozbiljno, jer su danas informacije ključni poslovni resurs.

"Svako narušavanje sigurnosti informacija može donijeti ogromnu poslovnu i reputacijsku štetu organizacijama, no, na žalost, svjedoci smo svakodnevnih incidenata informacijske sigurnosti, gubitka osjetljivih informacija, narušavanja njihove povjerljivosti i dostupnosti, kao i brojnih povreda osobnih podataka. Organizacijske i tehničke mjere zaštite informacija i informacijskih sustava još uvijek se ne primjenjuju primjereno razini izloženosti rizicima, a u svjetlu najnovijih izvora napada i prijetnji, možemo reći da smo još uvijek korak iza zlonamjernih napadača", smatra Cerin, koja je sudjelovala u sklopu "Cyber Weeka" i na okruglom stolu o identifikaciji rizika u kritičnim nacionalnim infrastrukturama.

Stoga i smatra da je na razini države potrebno odrediti ključnu osobu za upravljanje informacijskom sigurnošću, jer kaže da se bez toga ne može govoriti o sustavnom upravljanju informacijskom sigurnošću u zemlji te da se Hrvatske upravo u tom dijelu može ugledati na Izrael.

Na "Cyber Weeku" istaknut je i brzi rast digitalne ekonomije u svijetu, i do sedam puta brži od ostatka gospodarstva, uz procjenu da će ta ekonomija do 2020. otvoriti oko četiri milijuna radnih mjesta, a sve se temelji na internetu koji je korijena izmijenio poslovanje i postao okosnica funkcioniranja banaka, škola, vlada i mnogo toga drugog diljem svijeta.

To istodobno prati i povećanje prijetnji kibernetičkoj sigurnosti, koja stoga iz godine u godinu okuplja sve više stručnjaka za tu sigurnost, kao i vođe ICT industrije, startupove, investitore, akademike te diplomate i vladine dužnosnike na "Cyber Weeku", kojeg organiziraju Interdisciplinarni centar za kibernetička istraživanja Blavatnik (ICRC), Radionica za znanost, tehnologiju i sigurnost Yuval Ne'eman, Sveučilište u Tel Avivu, Izraelska nacionalna kibernetička direkcija pod Uredom premijera i Ministarstvo vanjskih poslova Izraela.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije