Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAST ULAGANJA

Prihodi od interneta izjednačeni s pozivima i SMS-om

spoj, mobitel, sms
Foto: Thinkstock
06.09.2017.
u 15:13

Telekomi u drugom tomjesečju povećali ulaganja u bazne stanice i fiksnu mrežu. xDSL još uvijek dominira broadbandom

U drugom tromjesečju 2017. rasla su ulaganja mobilnih operatora u vlastite mreže odnosno bazne stanice i modernizaciju opreme, u odnusu na prethodno tromjesečje, izvještava regulator HAKOM. Krajem lipnja oko 80 posto stanovništva Hrvatske pristupa internetu putem mobilnih mreža , a ukupni prihodi od tržišta pristupa internetu gotovo su se izjednačili s prihodima od telefonskih usluga, u što spadaju glasovni pozivi i slanje SMS i MMS poruka.

U fiksnoj mreži je na polovici 2017. zabilježeno 1.078.000 širokopojasnih priključaka, a xDSL je još uvijek dominantna širokopojasna tehnologija. Međutim, porast broja korisnika s ugovorenim brzinama od 10 do 30 Mbit/s, kao i onih s brzinama preko 30 Mbit/s, pokazuje kako su i telekomi nastavili s ulaganjima u svoje mreže, koja su također veća nego u prvom tromjesečju ove godine. Danas oko 20 posto svih korisnika koristi pristup brzom internetu dok je prije dvije godine takvih korisnika bilo 2 posto, piše HAKOM.

Rast neprekidno bilježi i tržište prijenosa TV programa uz plaćanje naknade. IPTV je i dalje vodeća tehnologija s tržišnim udjelom od oko 28 posto, a potencijal razvoja ovog dijela tržišta je značajan s obzirom na to da još uvijek 45 posto kućanstava televiziju prati putem digitalnog zemaljskog signala.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar possibilis
possibilis
20:07 06.09.2017.

Iskustvo kaze: 1) 15 godina su nas teleoperateri drali kao nikog u Europi, 2) Mudrinic i dalje na slobodi - ni slova u novinama, 3) Indirektna steta od silnih godina duopola - milijarde neiskoristenih kuna radi otezane komunikacije, sto nas vodi na 4) Navodne investicije koje propagirate po novinama rezultiraju najsporijim internetom u EU, 5) Navodne investicije koje propagirate po novinama rezultiraju najskupljim internetom u EU, 6) Gdje su moji novci i DTK koje su prisvojili HTovci? 7) Unatoc flagrantnoj, drskoj i beskrupuloznoj pljacki gradjana, nepostenu trzisnu startnu poziciju HT koristi na nacin (ponovo) najskuplje i najsporije mreze (istovremeno). Svi njihovi zakupci rade povoljnije!!! 8) Kao rezultat "novinarskog istrazivanja" imamo u Vecernjem listu Skegru kao komentatora i pravitelja tudjeg misljenja. Crno dno. Pocinje s novinama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije