Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svi smo ga imali...

Preminuo otac legendarnog Iskrinog telefona!

Iskra ETA 80,telefon
Foto: MOMA
14.04.2014.
u 17:52

ETA 80 proizvedena je u Kranju u čak pet milijuna primjeraka, no procjenjuje se da je na svjetskom tržištu broj njezinih kopija dosegnuo čak 300 milijuna!

Slovenac Davorin Šavnik, kreator vjerojatno najpopularnijeg modela telefona u bivšoj Jugoslaviji – Iskra ETA 80, preminuo je u 85. godini života. Šavnik je studirao na Fakultetu za građevinarstvo i geodeziju te Glazbenoj akademiji u Ljubljani i Fakultetu industrijskog dizajna u češkom Gottwaldovu.

Dizajnirao je audiovizualnu i telekomunikacijsku opremu, telefone, električne i kućanske aparate, podsjeća Siol.net. Većina njegovih aparata uspješno je prodavana na tržištima svih republika bivših država. Za najpoznatiji telefon koji je kreirao 1965. godine nagrađen je nagradom Prešern te slovenskom Design Award za bezvremenski dizajn.

ETA 80 proizvedena je u Kranju u čak pet milijuna primjeraka, no procjenjuje se da je na svjetskom tržištu broj njezinih kopija dosegnuo čak 300 milijuna! Slavni Iskrin proizvod uvršten je i u zbirku Muzeja moderne umjetnosti MoMA u New Yorku te Muzej suvremene umjetnosti u Münchenu.

>>Je li on najveći hrvatski izumitelj

Komentara 4

Avatar think pink
think pink
10:27 16.04.2014.

"ETA 80 proizvedena je u Kranju u čak pet milijuna primjeraka..." --- telefon je proizvedena? bravo novinarki na pismenosti...

Avatar think pink
think pink
10:31 16.04.2014.

nije baš jasno od kuda ovoj novinarki "informacija" o 300 milijuna kopija??? sve mi se čini da je to napisala totalno napamet... jer zaista je teško zamisliti na koji bi način mogla doći do koliko-toliko realne brojke. o tome sasvimm sigurno ne postoje statistički podaci.

LO
lojtra1
18:41 14.04.2014.

Jedan od razloga uspješnosti tog bezvremenskog dizajna je taj što se drugog i drugačijeg telefona nije ni moglo kupiti iz razloga nepostojanja konkurencije i zatvorenosti jugoslavenskog tržišta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije