Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERNET

Predstavljena platforma 'Sigurni na internetu' za informiranje djece i roditelja o online zaštiti

Zagreb: Predstavljena platforma SINI za sigurnost djece i mladih na internetu
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/10
05.02.2019.
u 15:22

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu predstavio je u utorak projekt edukativne on-line platforme Sigurni na internetu, koja je namijenjena edukaciji učenika, roditelja i stručnjaka o sigurnosti djece u digitalnom okruženju

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu (CNZD) predstavio je u utorak u povodu Dana sigurnijeg interneta projekt edukativne on-line platforme Sigurni na internetu (SINI), koja je namijenjena edukaciji učenika, roditelja i stručnjaka o sigurnosti djece u digitalnom okruženju.

"Više od 95 posto djece u Hrvatskoj ima pristup internetu, i to uglavnom putem mobilnih uređaja, a svako treće dijete izloženo je neprimjerenom sadržaju i zlostavljanju putem interneta", istaknuo je voditelj CNZD-a Tomislav Ramljak te kazao da je skretanje pozornosti na internetsku sigurnost i prevencija e-nasilja razlog stvaranja platforme.

"SINI je platforma namijenjena informiranju djece, mladih i njihovih roditelja o zaštiti na internetu i sigurnom korištenju mobilnih uređaja i novih tehnologija", kazao je Ramljak i istaknuo da će i stručnjaci putem platforme imati pristup edukaciji i dodatnom usavršavanju u području zaštite djece na internetu.

CZND je na predstavljanju platforme u Osnovnoj školi Izidora Kršnjavog potpisao i Sporazum o izgradi platforme s Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne djelatnosti (HAKOM) te tvrtkama A1, Hrvatski Telekom i Tele2, a istaknuto je da bi ona trebala biti dostupna početkom školske godine 2019./2010.

Predstavnici teleoperatera izrazili su zadovoljstvo suradnjom te se složili da je zajednički cilj osvijestiti i educirati sve korisnike novih tehnologija, tako i djecu, o sigurnosti na internetu. Miran Gosta iz HAKOM-a izrazio je nadu da će edukativni materijali i važne informacije koje se nalaze na jednom mjestu doprijeti do djece i građana, ali i da će se stručno znanje i iskustvo moći učinkovito širiti putem nje. 

"Zajedno za bolji i sigurniji internet"

Dan sigurnijeg interneta obilježava se drugi dan drugog tjedna u veljači u 130 zemalja svijeta. Cilj je promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe online tehnologije i mobilnih uređaja, posebice među djecom i mladima. U Hrvatskoj se ove godine obilježava uz slogan "Zajedno za bolji internet". 

Ramljak je podsjetio da izloženost internetskom nasilju, jednom od najčešćih opasnosti u digitalnom svijetu, dovodi do neugodnih emocionalnih reakcija, ali i ponašanja poput izoliranosti, loših rezultata u školama i ekstremnih ponašanja kod djece.

Kazao je da na besplatnoj telefonskoj liniji 0800 606 606 pri CZND-u, djeca, ali i njihovi roditelji, mogu pronaći pomoć i savjete u slučaju neprimjerenih sadržaja i e-nasilja, dok je putem stranice www.cznd.org moguće anonimno prijaviti neprimjeren sadržaj na internetu.

>>Pogledajte video: Djeca i interent

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije