Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kineska misija

Povijesni trenutak: Na Mjesecu proklijale prve biljke!

Kineska sonda na Mjesecu
Foto: CNSA
1/5
15.01.2019.
u 11:05

To je prvi put da je bilo kakva biološka tvar narasla na Mjesecu, i smatra se važnim korakom prema dugoročnom istraživanju svemira.

Sjemenke koje je kineska misija Chang'e-4 odnijela na Mjesec, proklijale su, objavila je kineska svemirska agencija. To je prvi put da je bilo kakva biološka tvar narasla na Mjesecu i smatra se važnim korakom prema dugoročnom istraživanju svemira, piše BBC.

Misija Chang'e 4 na udaljenu tamnu Mjesečevu stranu sletjela je 3. siječnja, noseći instrumente za geološku analizu.

VIDEO Prva biljka na Mjesecu

Biljke su prije uzgajane na Međunarodnoj svemirskoj postaji, ali nikada na Mjesecu.

Istraživanje mogućnosti uzgoja biljaka na Mjesecu bit će zadatak dugoročnih svemirskih misija, kao što je putovanje na Mars koje bi trebalo trajati oko dvije i pol godine.

To znači da astronauti mogu potencijalno uzgajati vlastitu hranu u svemiru, smanjujući potrebu da se vrate na Zemlju kako bi se opskrbili.

Kineski lander u svom teretnom prostoru, u zatvorenima posudama, prenio je sjemenke pamuka i krumpira, kvasac i jaja voćnih mušica. Posijavši usjeve pokušat će formirati mini biosferu – umjetno, samoodrživo okruženje.

U utorak su kineski državni mediji rekli da su iz sjemena pamuka niknule prve biljke.

Službeni glasnik vladajuće komunističke stranke Kine, People's Daily, objavio je na Twitteru i prve fotografije izdanaka. Pritom je napisao kako je to prvi biološki eksperiment čovječanstva na Mjesecu.

Video - Pomrčina Mjeseca

Ključne riječi

Komentara 24

DE
deda1234
14:17 15.01.2019.

Pa koja je temperatura na mjesecu??

Avatar MilanZoranovic
MilanZoranovic
13:41 16.01.2019.

Koja to biljka može izdržati dnevnu temperaturu od +130c i noćnu od -180c ??????????

MA
Matrix5
15:49 15.01.2019.

Kaj je sljedeće?kupus🤣

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije